English Comprehensive Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 9th August

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 
Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Questions and solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-2): Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. 

 Q1. When the rain _________, the city revealed itself as a series of moss-laden and tile-roofed buildings perched precariously on an undulating landscape.
let off
let in
let past
let up
Solution:
Let off: to allow to get away without expected punishment.
Let in: to allow to enter.
Let past: allow someone to pass one.
Let up: cease, stop entirely.
Hence option D fits in the context.
Q2. A large __________man was bemused by me -the tourist- and wanted to talk to me in his alcohol-induced language.
dogged
inebriated
remiss
pert
Solution:
Inebriate: drunk; intoxicated. 
Remiss: lacking care or attention to duty; negligent. 
Pert: (of a girl or young woman) attractively lively or cheeky. 
Hence option B fits in the context.
Directions (3-4): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. 

 Q3. UNDULATE
Ripple
Midget
Brim
Perch
Solution:
Undulate: move with a smooth wave-like motion.
Ripple: move in a way resembling small waves.
Midget: a very small person or thing.
Perch: alight or rest on something.
Hence Undulate and Ripple are synonyms to each other.
Q4. PUMMEL
Defend
Surrender
Whip
Compliment
Solution:
Pummel: to strike repeatedly.
Whip: to take, pull, snatch, jerk, or otherwise move very quickly and forcefully.
Hence Pummel and Whip are synonyms to each other.
Directions (5-6): Choose the word opposite in meaning to the given word. 

 Q5. SAG
Ebb
Escalate
Recede
Slump
Solution:
Sag: to decline gradually from a standard level.
Escalate: to increase in extent, amount, intensity, or scope.
Slump: to fall or sink suddenly.
Hence Sag and Escalate are antonyms to each other.
Q6. PEJORATIVE
Libellous
Invective
Approbatory
Contumelious
Solution:
Pejorative: expressing contempt or disapproval.
Libellous: containing or constituting a libel.
Invective: insulting, abusive, or highly critical language.
Approbatory: expressing or manifesting praise or approval.
Contumelious: scornful and insulting; insolent.
Hence Pejorative and Approbatory are antonyms to each other.
Directions (7-8): Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.

 Q7. A load of baloney
to understand the entire meaning from only one word
a sensitive subject that will upset or embarrass someone
help or encouragement
foolishness or falsehoods or nonsense
Solution:
Option D is the correct meaning.
Q8. Saddled with
decide upon an agreement or the terms thereof
burdened with something you do not want or like
chat casually without purpose
become calm or less agitated
Solution:
Option B is the correct meaning.
Directions (9-10): Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word. 

 Q9.
Promiscuous
Promisscuous
Promiscous
Promiscuuous
Solution:
Option A is correctly spelt.
Q10.
Combersome
Cumbersome
Combbersom
Coombersome
Solution:
Option B is correctly spelt.
Directions (11-15): A passage is given with five questions following it. Read the passage carefully and select the best answer to each question out of the given four alternatives.

Corruption is not a new phenomenon in India. It has been prevalent in society since ancient times. History reveals that it was present even in the Mauryan period. Great scholar, Kautilya, mentions the pressure of forty types of corruption in his contemporary society. It was practised even in Mughal and Sultanate period. When the East India Company took control of the country, corruption reached new height. Corruption in India has become so common that people now are averse to thinking of public life with it. Corruption has been defined variously by scholars. But the simple meaning of it is that corruption implies perversion of morality, integrity, character or duty out of mercenary motives, i.e. bribery, without any regard to honour, right and justice. In other words, undue favour for any one for some monetary or other gains is corruption. Simultaneously, depriving the genuinely deserving from their right or privilege is also a corrupt practice. Shrinking from one's duty or dereliction of duty are also forms of corruption. Besides, thefts, wastage of public property constitute varieties of corruption. Dishonesty, exploitation, malpractices, scams and scandals are various manifestations of corruption.

 Q11. According to the passage, corruption is _____ .
new phenomenon in India
insignificant to Indian society
prevalent since ancient times
prevalent only in middle east countries
Q12. Kautilya mentions the pressure of how many types of corruption in his contemporary society?
20
30
40
50
Q13. Perversion of what is not mentioned in the passage?
character
attitude
morality
integrity
Q14. According to the passage, what all are the manifestation of corruption?
malpractices
dishonesty
scams and scandals
All of these
Q15. What people are averse of due to corruption in India?
thinking of stardom
thinking of public life
thinking of monetary gains
thinking of undue favours

                                                                 




  

      

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD