SSC CGL Tier 2 English Cloze Test Quiz: 30 August

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-5): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.

Tuberculosis is classified as one of the granulomatous inflammatory diseases. Macrophages, T lymphocytes, B lymphocytes, and fibroblasts ___________ to form granulomas, with lymphocytes surrounding the infected macrophages. When other macrophages attack the infected macrophage, they fuse together to form a giant multinucleated cell in the alveolar lumen. The granuloma may prevent _____________ of the mycobacteria and provide a local environment for interaction of cells of the immune system. However, more recent evidence ____________ that the bacteria use the granulomas to avoid destruction by the host’s immune system. Macrophages and dendritic cells in the granulomas are unable to present antigen to lymphocytes; thus the immune response is _____________. Bacteria inside the granuloma can become ____________, resulting in latent infection.

Q1. Macrophages, T lymphocytes, B lymphocytes, and fibroblasts ___________ to form granulomas,
(a) exaggerate
(b) aggrandize
(c) aggregate
(d) escalate

S1. Ans.(c)
Sol. Aggregate: to combine into a single group or total; to bring different things together.

Q2. The granuloma may prevent _____________ of the mycobacteria and provide a local environment
(a) dimension
(b) estimation
(c) agitation
(d) dissemination

S2. Ans.(d)
Sol. Dissemination: the action or fact of spreading something, widely.

Q3. However, more recent evidence ____________ that the bacteria use the granulomas to avoid destruction
(a) suggest
(b) suggests
(c) say
(d) says

S3. Ans.(b)

Q4. Granulomas are unable to present antigen to lymphocytes; thus the immune response is _____________.
(a) suppresed
(b) supressed
(c) suppressed
(d) supperessed

S4. Ans.(c)

Sol. Suppress: prevent the development, action.

Q5. Bacteria inside the granuloma can become ____________, resulting in latent infection.
(a) serpent
(b) gradient
(c) evident
(d) dormant

S5. Ans.(d)
Sol. Dormant: alive but not actively growing.

Direction (6-10): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.

More than 8 lakh people have been displaced in Kerala, as the death toll from the worst flooding to hit the southern Indian state jumped to at least 370, with losses to infrastructure _________ at almost $3bn. As the rains subsided on Sunday, relief efforts focused on rescuing those ________in isolated places for days and airdropping _________ to others, police and officials said. Kerala has been lashed by torrential monsoon rains _________ the end of May, triggering landslides and flash floods that have swept away entire villages ___________downpours since August 8 have killed more than 190 people and left thousands more stranded.

Q6. Losses to infrastructure ______ at almost $3bn
(a) arrogated
(b) rebuffed
(c) pegged
(d) pulled

S6. Ans.(c)
Sol. Arrogate: Take or claim (something) without justification.
Rebuff: To reject (someone or something) in an abrupt or ungracious manner.
Peg: To fix (a price) at a certain level or within a certain range.
Hence option C is correct.

Q7. On rescuing those _________in isolated places for days
(a) pitched
(b) marooned
(c) exulted
(d) delighted

S7. Ans.(b)

Sol. Pitch in: vigorously join in to help with a task or activity.
Maroon: to put ashore and abandon on a desolate island or coast or to leave (someone) in a helpless, lonely or uncomfortable position.
Hence option B is the correct choice.

Q8. And airdropping _________ to others, police and officials said
(a) supplies
(b) assets
(c) services
(d) donations

S8. Ans.(a)
Sol. Supplies: food or other things necessary for living.
Asset: An asset is anything of value or a resource of value that can be converted into cash.
The flood victims are in the need of supplies at first. Hence option A is the correct choice.

Q9. Torrential monsoon rains __________ the end of May,
(a) in
(b) at
(c) from
(d) since

S9. Ans.(d)
Sol. Perfect Tense + Since + Time Denoting Word/Phrase. As ‘since’ is used for a ‘particular point in time’, usage of ‘since’ is correct in the given context.

Q10. Have swept away entire villages____________downpours since August 8
(a) convivial
(b) incessant
(c) ceasing
(d) halting

S10. Ans.(b)
Sol. Convivial: (of an atmosphere or event) friendly, lively, and enjoyable.
Incessant: (of something regarded as unpleasant) continuing without pause or interruption.
Hence option B is the correct choice.

Got a Query? Register it here & our team will get back to you with a solution

You may also like to read:

Click on below provided YouTube Video to watch latest pattern based English Questions for SSC CGL Tier 2 2018-19. Follow ADDA247 YouTube Channel for preparation of Govt. exams.