Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home English English Antonyms Quiz For SSC Exams 2019: 18 October

English Antonyms Quiz For SSC Exams 2019: 18 October

Direction (1-10): In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Q1. Seamy
(a) Pure
(b) Real
(c) Steady
(d) Timid
S1. Ans.(a)
Sol. Seamy means sordid & disreputable.
Hence Seamy and Pure are antonyms to each other.

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW

Q2. Ruefully
(a) Meagre
(b) Evident
(c) Cheerfully
(d) Insignificant
S2. Ans.(c)
Sol. Ruefully means causing sorrow or pity, pitiable, deplorable.
Cheerfully goes for noticeably happy or optimistic.
Hence Ruefully and Cheerfully are antonyms to each other.

Q3. Forlorn
(a) Unsociable
(b) Joyful
(c) Docile
(d) Smooth
S3. Ans.(b)
Sol. Forlorn means pitifully sad and abandoned or lonely.
Hence Forlorn and Joyful are antonyms to each other.

Q4. Relinquish
(a) Cruelty
(b) Retain
(c) Vulnerable
(d) Explicit
S4. Ans.(b)
Sol. Relinquish means voluntarily cease to keep or claim, give up.
Retain means continue to have something.
Hence Relinquish and Retain are antonyms to each other.

Q5. Erudite
(a) Literate
(b) Illiterate
(c) Chivalrous
(d) Gloomy
S5. Ans.(b)
Sol. Erudite means having or showing great knowledge or learning.
Hence Illiterate and Erudite are antonyms to each other.

Q6. Inquisitive
(a) Invincible
(b) Indifferent
(c) Spiritual
(d) Unusual
S6. Ans.(b)
Sol. Inquisitive means having or showing an interest in learning things, or curious.
Indifferent means having no particular interest or unconcerned.
Hence Inquisitive and Indifferent are antonyms to each other.

Q7. Perilous
(a) Safe
(b) Unknown
(c) Inclusions
(d) Rare
S7. Ans.(a)
Sol. Perilous means full of danger or risk.
Hence Perilous and Safe are antonyms to each other.

Q8. Servile
(a) Malevolent
(b) Vacillate
(c) Defiant
(d) Flimsy
S8. Ans.(c)
Sol. Servile means having or showing an excessive willingness.
Defiance means showing resistant or uncooperative.
Hence Servile and Defiant are antonyms to each other.

Q9. Autonomous
(a) Dependent
(b) Plain
(c) Impractical
(d) Conceal
S9. Ans.(a)
Sol. Autonomous means having the freedom to act independently.
Hence Autonomous and Dependent are antonyms to each other.

Q10. Venial
(a) Hostile
(b) Unpardonable
(c) Hospitality
(d) Prodigality
S10. Ans.(b)
Sol. Venial means easily excused or forgiven.
Unpardonable means too severe to be pardoned.
Hence Venial and Unpardonable are antonyms to each other.

You may also like to read:

Click on below provided YouTube Video to watch latest pattern based English Questions for SSC CGL Tier 1 2019. Follow ADDA247 YouTube Channel for preparation of Govt. exams.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD