Economics Quiz- SSC Exam

1.India changed over to the decimal system of coinage in ?                                                   
A.April 1995
B.April 1957
C.April 1958
D.April 1959
2.The association of the rupee with pound sterling as the intervention currency was broken in ?
A.1990
B.1991
C.1992
D.1993

3.Gross domestic capital formation is defined as ?                                                   
A.flow of expenditure devoted to increased or maintaining of the capital stock
B.expenditure incurred on physical assets only
C.production exceeding demand
D.net addition to stock after depreciation
4.If the cash reserve ratio is lowered by the RBI, its impact on credit creation will be to?
A.increase it
B.decrease it
C.no impact
D.None of the above
5.The currency convertibility concept in its original form originated in?
A.Wells Agreement
B.Bretton Woods Agreement
C.Taylors Agreement
D.None of the above
6.States earn maximum revenue through?
A.land revenue
B.custom revenue
C.commercial taxes
D.excise duties on intoxicants
7.Excise duty is a tax levied on the?
A.import of goods
B.export of goods
C.production of goods
D.sale of goods
8.Deficit financing means that the government borrows money from the?
A.RBI
B.local bodies
C.big businessmen
D.IMF
 
9.Revenue of the state governments are raised from the following sources, except?
A.entertainment tax
B.expenditure tax
C.agricultural income tax
D.land revenue
10.The co-operative credit societies have a?
A.two-tier structure
B.three-tier structure
C.four-tier structure
D.five-tier structure
Answers:


1.B 
2.C 
3.D
4.A
5.B
6.C
7.C
8.A
9.C
10.B

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

5 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD