Latest SSC jobs   »   English Quiz (One Word Substitution )...

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_40.1
Directions(Q.1-10): In the following questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted for given words/sentence.

Q1. Words for lines written on the tomb of a person 
(a) Epitaph 
(b) Anecdote 
(c) Calligraphy 
(d) Cenotaph 
Ans- a (Epitaph- a phrase or form of words written in memory of a person who has died, especially as an inscription on a tombstone.)

Q2. Study of the origin and history of words 
(a) Etymology  
(b) Epistemology 
(c) Morphology 
(d) Dictionary 
Ans- a ( Etymology – an explanation of where a word came from : the history of a word,  the study of word histories)
Q3. The practice of eating human flesh 
(a) Solipsism  
(b) Narcissism 
(c) Cannibalism 
(d) Mysticism 
Ans- c (Cannibalism-the usually ritualistic eating of human flesh by a human being)

Q4. Someone who works only for personal profit 
(a) Materialistic  
(b) Mercenary 
(c) Greedy 
(d) Mercantile 
Ans- b ( Mercenary -primarily concerned with making money at the expense of ethics.)
Q5. A heavy unnatural slumber 
(a) Nap 
(b) Stupor 
(c) Insomnia 
(d) Coma
Ans- b (Stupor -a state of near-unconsciousness or insensibility.) 
Q6. A deep dislike of foreigners 
(a) Acrophobia  
(b) Xenophobia 
(c) Claustrophobia  
(d) Hydrophobia 
Ans- b (Xenophobia -dislike of or prejudice against people from other countries.) 

Q7. The cannot be overcome 
(a) Irrevocable  
(b) Irreparable 
(c) Invulnerable 
(d) Insurmountable 
Ans- d (Insurmountable -too great to be overcome.) 
Q8. To walk slowly, wasting time 
(a) Stagger  
(b) Stride 
(c) Dawdle 
(d) Plod
Ans- c (Dawdle -waste time; be slow.) 

Q9. One who is appointed to deal with complaints made by common people against banks companies etc.
(a) Jurist  
(b) Arbiter 
(c) Ombudsman 
(d) Magistrate 
Ans- c (Ombudsman -an official appointed to investigate individuals’ complaints against a company or organization, especially a public authority.) 
Q10. The profession of writing dictionaries 
(a) Typography  
(b) Biography 
(c) Cartography 
(d) Lexicography 
Ans- d (Lexicography -the activity or occupation of compiling dictionaries.) 

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_50.1
English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_60.1
English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_70.1

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_80.1