Latest SSC jobs   »   English Quiz (One Word Substitution )...

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_40.1

Directions(Q.1-10): Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

Q1. A group of girls 
(a) Bevy  
(b) Convoy 
(c) Troupe 
(d) Coterie 
Ans-a (Bevy  -a large group of people or things of a particular kind.)

Q2. A short poem or speech addressed to the spectators after the conclusion of a drama
(a) Prologue  
(b) Dialogue 
(c) Epilogue 
(d) Monologue 
Ans-c (Epilogue -a section or speech at the end of a book or play that serves as a comment on or a conclusion to what has happened.) 

Q3. A mournful song (or poem) for the dead
(a) Ballad  
(b) Dirge 
(c) Ode 
(d) Lyric 
Ans-b (Dirge -a lament for the dead, especially one forming part of a funeral rite.) 

Q4. Stealthily done 
(a) Devious  
(b) Nefarious 
(c) Surreptitious 
(d) Villainous 
Ans-c ( Surreptitious-kept secret, especially because it would not be approved of.) 

Q5. Something no longer in use
(a) Desolate  
(b) Absolute 
(c) Obsolete 
(d) Primitive 
Ans-c (Obsolete -no longer produced or used; out of date.) 

Q6. One not concerned with right or wrong 
(a) Moral  
(b) Amoral  
(c) Immoral 
(d) Immortal 
Ans-b (Amoral -lacking a moral sense; unconcerned with the rightness or wrongness of something.)

Q7. Severely abusive writing in journals 
(a) Imaginary  
(b) Speculative 
(c) Scurrilous 
(d) Sarcastic 
Ans-c (Scurrilous -making or spreading scandalous claims about someone with the intention of damaging their reputation.) 
Q8. Fear of being enclosed in a small closed space 
(a) Agoraphobia 
(b) Claustrophobia 
(c) Xenophobia 
(d) Paranoia 
Ans-b (Claustrophobia -extreme or irrational fear of confined places) 

Q9. A person who is unable to pay his debts 
(a) Solvent  
(b) Banker 
(c) Insolvent 
(d) Lender 
Ans-c (Insolvent -unable to pay debts owed. ) 

Q10. A person coming to a foreign land to settle there 
(a) Immigrant  
(b) Emigrant 
(c) Tourist 
(d) Settler 
Ans-a ( Immigrant -a person who comes to live permanently in a foreign country.) 


English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_50.1
English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_60.1
English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_70.1

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_80.1