English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_00.1
Latest SSC jobs   »   English Quiz (fill in the blank...

English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016

English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_40.1

DIRECTIONS(Q.1-10) In the following questions, sentences are given with blank to the filled in with prepositions. Four alternative sets are suggested, for each question. Choose the correct preposition or set of prepositions as demanded by the question.

Q1. The medium and long term goals will continue this process to ________________ the pace of demographic transition and achieve population stabilization by 2045.
(a) Advance 
(b) Expend 
(c) Accelerate 
(d) Diverse 
ANS- c 
Accelerate -(especially of a vehicle) begin to move more quickly.

Q2. The functions of Parliament are not only ________________ in nature, but considerable in volume.
(a) Differently 
(b) Varied 
(c) Variable 
(d) Magnitude 
ANS- b 
Varied -incorporating a number of different types or elements; showing variation or variety.

Q3. Plantation crops ________________ a large group of crops.
(a) Declare 
(b) Substitute 
(c) Make 
(d) Constitute 
ANS- d 
Constitute -be (a part) of a whole

Q4. ________________, translation training courses of 3 months were being conducted at the Headquarters in New Delhi.
(a) Surprisingly 
(b) Suddenly 
(c) Somehow 
(d) Initially 
ANS- d 
Initially -fits in the context correctly.

Q5. India is the largest ________________ of mango, banana, cheeku and acid lime 
(a) Discoverer 
(b) Manufacturer 
(c) Executor 
(d) Exporter 
ANS- d 
Exporter -to ship (commodities) to other countries or places for sale, exchange, etc.

Q6. Increases in sales by several hundred percent are not ________________
(a) Unusual 
(b) Incredible 
(c) Outstanding 
(d) Astonishing 
ANS- a
Unusual -not habitually or commonly occurring or done.

Q7. Reduction in excise duties was a key ________________ of the fiscal stimulus package announced in the wake of the global financial and economic crisis and its impact on the economy. 
(a) Inherent 
(b) Basic 
(c) Fundamental 
(d) Component 
ANS- d
Component -a part or element of a larger whole, especially a part of a machine or vehicle.
Q8. Among manufactured exports, engineering goods, gems and jewellery, and chemicals and related products registered high growth, while textiles export growth was ________________. 
(a) Moderate 
(b) Reserved 
(c) Extreme 
(d) Excessive 
ANS- a
Moderate – average in amount, intensity, quality, or degree.

Q9. In last year’s economic survey, the weaknesses ________________ to availability and quality of services data ware highlighted.
(a) Beside 
(b) Nearly 
(c) Related 
(d) Approximate 
ANS- c
‘Related’ fits in the context correctly.

Q10. There was no structural ________________ in passenger fares and freight tariff during 2011-12. 
(a) Management 
(b) Change 
(c) Advancement 
(d) Differences 
ANS- b 

‘Change’ fits in the context correctly.  



English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_50.1
English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_60.1
English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_70.1
English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_80.1
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?