English Quiz (direct/indirect ) SSC CGL and CPO 2016

Directions(Q.1-10): A sentence has been given in Direct/Indirect form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form and mark you answer in the Answer-Sheet. 

Q1. He said to us, “Why are you all sitting about there doing nothing?
(a) He asked us why are we all sitting about there doing nothing  
(b) He asked us why we are all sitting about there doing nothing 
(c) He asked us why we were all sitting about there doing nothing
(d) He asked us why were we all sitting about there doing nothing 
Ans- c (change ‘said to’ into ‘asked’. In reported speech, we change interrogative into statement sentence)   

Q2. He said to her, “Are you coming to the party?”
(a) He asked her whether she was coming to the party  
(b) He told her if she was coming to the party
(c) He asked her if she was coming to the party
(d) He asked her if she will be coming to the party
Ans- c (change ‘said to’ into ‘asked’. In reported speech, we change interrogative into statement sentence)   

Q3. The sage said, “God helps those who help themselves”.
(a) The sage said that God helps those who help themselves  
(b) The sage said that God helped those whose helped themselves 
(c) The sage said that God helps those who helped themselves 
(d) The sage said that God helped those who help themselves 
Ans- a (for universal truth we don’t change the tense in the reported speech) 

Q4. “Please don’t go to away”, she said.
(a) She said to please her and not go away  
(b) She told me not to go away 
(c) She begged that I not go away 
(d) She begged me not to go away 
Ans- d (In imperative sentence, when we request, we use ‘begged’ and use structure ‘not to’ for negative sentence) 

Q5. He said, “I clean my teeth twice a day.”
(a) He said that he cleaned his teeth twice a day  
(b) He said that he cleans his teeth twice a day 
(c) He said that he used to clean his teeth twice a day 
(d) He said that he is used to cleaning his teeth twice a day.
Ans- b  (for universal truth, we don’t change the tense in the reported speech) 

Q6. He said to them, “Don’t make a noise.”
(a) He told them that don’t make a noise  
(b) He told them not to make noise 
(c) He told them not to make a noise 
(d) He asked them not to make a noise 
Ans- d (In imperative sentence,  use structure ‘not to’ for negative sentence)

Q7. The teacher said, “Be quite, boys.”
(a) The teacher said that they boys should be quiet  
(b)  The teacher called the boys and ordered them to be quiet 
(c) The teacher urged the boys to be quiet 
(d) The teacher commanded the boys that they be quiet 
Ans- c (In imperative sentence, use ‘urged’ for the command/request) 

Q8. My friend said to me, “Has your father returned from Calcutta?”
(a) My friend said to me that my father has returned from Calcutta  
(b) My friend asked me if my father had returned from Calcutta 
(c) My friend told me that his father had returned from Calcutta 
(d) My friend enquired me if his father had returned from Calcutta 
Ans- b (change ‘said to’ into ‘asked’. use ‘if’ for interrogative sentences starting with auxiliary verb) 

Q9. He said, “Where shall I be this time next year!” 
(a) He asked that where should he be that time next year
(b) He wondered where he should be that time the next year
(c) He contemplated where shall he be that time the following year
(d) He wondered where he would be that time the following year
Ans- d (for exclamatory sentence , use ‘wondered’ and change ‘next year’ into ‘the following year’

Q10. Rajesh said, “I bought a car yesterday.”
(a) Rajesh said that I have bought a car the previous day
(b) Rajesh told that he had bought a car yesterday 
(c) Rajesh said that he bought a car the previous day
(d) Rajesh said that he had bought a car the previous day.
Ans- d (reporting verb is in past tense , hence the tense of the reported speech will be changed into ‘past perfect’ )


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?