English Quiz (Active/Passive ) SSC CGL_00.1
Latest SSC jobs   »   English Quiz (Active/Passive ) SSC CGL

English Quiz (Active/Passive ) SSC CGL

 
Directions(Q1-10): A sentence has been given in Active/Passive form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active form and mark you answer in the Answer-Sheet. 
Q1. The problem has been treated by numerous experts.
(a) Numerous experts have been treating the problem
(b) Numerous experts have treated the problem
(c) Numerous experts had been treating the problem
(d) Numerous experts treated the problem
Ans- b (use ‘numerous experts.’ As subject of the passive voice)
Q2. She always cooks delicious food.
(a) Delicious food is always cooked by her
(b) Delicious food is always being cooked by her
(c) Delicious food has been cooker by her
(d) Delicious food was being cooked by her
Ans- a  (use ‘delicious food’ As subject of the passive voice)
Q3. Mother gave him a little puppy.
(a) He was given a little puppy by mother
(b) A little puppy was being given to him by mother
(c) He had been given a little puppy by mother
(d) A little puppy is given to him by his mother
Ans- a (use ‘he’ as subject of the passive voice and ‘mother’ as object)
Q4. The company paid her a meagre salary.
(a) She was paid a meagre salary by the company
(b) A meagre salary has been paid to her by the company
(c) She was being paid a meagre salary by the company
(d) A meagre salary was to be paid to her by the company
 Ans- a (use ‘she’ as subject of the passive voice and ‘company’ as object)
Q5. Do not insult him.
(a) Let he not be insulted
(b) Let him not be insulted
(c) Let no he be insulted
(d) Let not him be insulted
Ans- b (we make such passive by using ‘let’ and we use ‘objective case’ pronoun after ‘let’)
Q6. Sameer shut the door with a bang.
(a) The door was shut with a bang by Sameer
(b) The door with a bang shut by Sameer
(c) The door shut Sameer with a bang
(d) The door had been shut with a bang by Sameer
Ans- a (use ‘The door’ as subject of the passive voice and ‘Sameer’ as object)
 
Q7. They have made a film based on this novel.
(a) A film was based on this novel and made
(b) A film have been made based on this novel
(c) A film, based on this novel, has been made
(d) A film has been based and made on this novel
Ans- d (use ‘a film’ as subject of the passive voice)
 
Q8. The people couldn’t move me to the hospital and the doctor operated on me at home.
(a) I couldn’t be moved to the hospital and was operated on at home
(b) I couldn’t be moved to the hospital and I had be operated on at home
(c) I couldn’t be moved to the hospital and I was operated at home by the doctor  
(d) I couldn’t be moved to the hospital by the people and operated on at home
Ans- a ( use ‘I’ as subject of the passive voice. )
Q9. Why did he deprive you of the membership?
(a) Why you were deprived of the membership?
(b) Why were you deprived of his membership by him?
(c) Why was he deprived of his membership?
(d) Why were you deprived of your membership by him?
Ans- d ( use auxiliary ‘were’ for subject ‘you’ . and use ‘him’ in objective case)
Q10. The news has been brought to us by him.
(a) He brought us the news
(b) He has brought us the news
(c) He was brought the news to us
(d) We brought the news to him
Ans- b (the given sentence is in passive voice. In active voice use ‘he’ as subject pronoun ) 
 
 
English Quiz (Active/Passive ) SSC CGL_40.1
English Quiz (Active/Passive ) SSC CGL_50.1
English Quiz (Active/Passive ) SSC CGL_60.1
English Quiz (Active/Passive ) SSC CGL_70.1
 
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?