Latest SSC jobs   »   English Quiz (idiom/phrase) SSC CGL and...

English Quiz (idiom/phrase) SSC CGL and CPO 2016

English Quiz (idiom/phrase) SSC CGL and CPO 2016_40.1



Directions(Q-1-10): In each of these questions, four alternatives are given for the given idiom/phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the given idiom/phrase and indicate your response.
1. At one’s wit’s end 
(a) To work hard 
(b) To be intelligent 
(c) To get puzzled 
(d) To be stupid 
Ans- c (so upset that you do not know what to do ) 
2. To take someone to task 
(a) To scold someone 
(b) To assign work to someone 
(c) To take someone to his place of work 
(d) To praise someone for the work done 
Ans- a (reprimand or criticize someone severely for a fault or mistake.) 
3. To face the music 
(a) To be greeted rudely 
(b) To be offered warm hospitality 
(c) To enjoy a music programme 
(d) To bear the consequences 
Ans- d (be confronted with the unpleasant consequences of one’s actions.) 
4. To blow one’s own trumpet 
(a) To play on one’s own trumpet 
(b) To praise one’s own self 
(c) To create noisy disturbances 
(d) To have a high-pitched voice 
Ans- b (to tell other people how good and successful you are ) 
5. To run one down 
(a) To be in a hurry 
(b) To be weak and tired 
(c) To disparage someone 
(d) To run down a lane 
Ans- c ( to collide with and knock down someone or something.) 
6. At a snail’s pace 
(a) To do things very slowly 
(b) To walk like a snail 
(c) To lack interest in work 
(d) To do things in a methodical manner 
Ans- a (at a snail’s pace- extremely slowly) 
7. To turn a deaf ear 
(a) To be hard of hearing 
(b) To be indifferent 
(c) To be alternative 
(d) To be obstinat  
Ans- b (refuse to listen or respond to a statement or request.) 
8. To take to one’s heels 
(a) To run off
(b) To show one’s heels 
(c) To turn around 
(d) To walk leisurely 
Ans- a (take to one’s heels- run away.) 
9. To have something up one’s sleeve 
(a) Having a practical plan 
(b) Having an important project 
(c) Having an ambitious plan 
(d) Having a secret plan 
Ans- d ( to have a secret or surprise plan or solution (to a problem).) 
10. To end in smoke 
(a) To have a smoking session 
(b) To be on fire 
(c) To come to nothing 
(d) To burn slowly 
Ans- c (to burned; hence, to be destroyed or ruined; figuratively, to come to nothing.)