Latest SSC jobs   »   English Quiz Ant/Syn (Evening) SSC CGL...

English Quiz Ant/Syn (Evening) SSC CGL and CPO 2016

English Quiz Ant/Syn (Evening) SSC CGL and CPO 2016_40.1

Directions(1-5):In the following questions choose the word opposite in meaning to the given word.
Q1. FLORID
(a) Weak 
(b) Pale 
(c) Monotonous 
(d) Ugly 
ans- b 
FLORID- excessively intricate or elaborate.
Pale – light in colour or shade; containing little colour or pigment.



Q2. VERITY 
(a) Sanctity 
(b) Reverence 
(c) Falsehood 
(d) Rarity 
ans- c 
VERITY – a true principle or belief, especially one of fundamental importance.
Q3. PERSPICUITY
(a) Vagueness 
(b) Dullness 
(c) Unfairness 
(d) Unwillingness 
ans- a 
PERSPICUITY- clearness or lucidity, as of a statement.
Vagueness – not clearly or explicitly stated or expressed:

Q4. FERVENT
(a) Inexcitable 
(b) Enduring 
(c) Dispassionate 
(d) Subdued 
ans- c
FERVENT-having or displaying a passionate intensity.
Q5. MEANDERING
(a) Sliding 
(b) Sloping 
(c) Strained 
(d) Straight 
ans- d
MEANDERING-following a winding course.


Directions(6-10):In the following questions out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word .

Q6. LUXURIANT 
(a) Luxury-loving  
(b) Lovely 
(c) Rich 
(d) Abundant 
ans- d
LUXURIANT – rich and profuse in growth; lush.

Q7. CANTANKEROUS 
(a) Cancerous 
(b) Ferocious 
(c) Quarrelsome 
(d) Fissiparous 
ans- c
CANTANKEROUS – bad-tempered, argumentative, and uncooperative.

Q8. ONUS
(a) Sadness 
(b) Happiness 
(c) Responsibility 
(d) Criticism 
ans- c
ONUS- something that is one’s duty or responsibility.

Q9. DERISION
(a) Humiliation 
(b) Embarrassment 
(c) Ridicule 
(d) Condemnation 
ans- c
DERISION-contemptuous ridicule or mockery.

Q10. TRITE
(a) Commonplace 
(b) Clever 
(c) Brief 
(d) Impudent 
ans- a
TRITE-(of a remark or idea) lacking originality or freshness; dull on account of overuse.

English Quiz Ant/Syn (Evening) SSC CGL and CPO 2016_50.1

English Quiz Ant/Syn (Evening) SSC CGL and CPO 2016_60.1

English Quiz Ant/Syn (Evening) SSC CGL and CPO 2016_70.1

English Quiz Ant/Syn (Evening) SSC CGL and CPO 2016_80.1