Latest SSC jobs   »   Reasoning Quiz for SSC CGL 2016...

Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish

Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish_40.1
Directions(1-2): In each of the following questions, select the related letters/word/number from the given alternatives.

Q1. MOUSE : KPSTC : : LIGHT : ? 
(a) NJHIU
(b) KGHFU
(c) JGEFR
(d) JJEIR

Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish_50.1

Q2. F : 343 : : L : ? 
(a) 1723
(b) 2197
(c) 1728
(d) 1663
Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish_60.1

Q3. If the word LEADER is coded as 20-13-9-12-13-26, how would you write LIGHT? 
(a) 20-16-15-17-22
(b) 20-16-17-15-27
(c) 20-17-16-18-23
(d) 20-17-15-16-28
Ans.(d)
Sol. L ⇒ 12 + 8 = 20
E ⇒ 5 + 8 = 13
A ⇒ 1 + 8 = 9
D ⇒ 4 + 8 = 12
E ⇒ 5 + 8 = 13
R ⇒ 18 + 8 = 26 
Therefore,
L ⇒ 12 + 8 = 20
I ⇒ 9 + 8 = 17
G ⇒ 7 + 8 = 15
H = 8 + 8 = 16
T ⇒ 20 + 8 = 28
Q4. If 264 * 2 = 6, 870 * 3 = 11, then what should 735 * 5 be?  
(a) 05
(b) 12
(c) 16
(d) 03 
Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish_70.1

Q5. In this question, from the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
CONSTITUTIONAL 
(a) CONSULT 
(b) TUITION 
(c) TALENT 
(d) LOCATION 
Ans.(c)
Sol. There is no ‘E’ letter in the given
word. Therefore, the word TALENT cannot be formed.
Q6. In each of the following questions, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it? 
a__ca__a__c__acab__aa__   __
(a) abacbac
(b) bcbacac
(c) aabcaca
(d) bbcaacb
Ans.(b)
Sol.
abcac/abcaac/abcaaac

Directions(7-8): In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Q7. C – 3, E – 5, G – 7, I – 9, ?, ? 
(a) M – 18, K – 14 
(b) X – 24, M – 21 
(c) K – 11, M – 13
(d) L – 15, X – 24 
Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish_80.1

Q8. AFI, JOR, MRU, ? 
(a) SJL
(b) GJN
(c) HMP
(d) PMO
Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish_90.1

Q9. Find the correct group of signs to solve the equation. 
24 * 16 * 8 * 32
(a) – + =  
(b) ÷ – = 
(c) + – =
(d) × ÷ = 
Ans.(c)
Sol. 24 * 16 * 8 * 32
⇒ 24 + 16 – 8 = 32
⇒ 40 – 8 = 32
Q10. A boys starts from home in early morning and walks straight for 8 km facing the Sun. Then he takes a right turn and walks for 3 km. Then he turns right again and walks for 1 km and then turns left and walks for 1 km. Then he turns right, travels 1 km and then turns right and travels for 4 km straight. How far is he from the starting point?   
(a) 4 km 
(b) 5 km 
(c) 6 km 
(d) 2 km 
Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish_100.1

Directions (11-12): In each of the following questions, find the odd word/number-pair form the given alternatives. 

Q11. 
(a) Heap  
(b) Head 
(c) Heed 
(d) Led 
Ans.(d)
Sol. Except in the word Led, in all other
words there are two vowels.
Q12. 
(a) 248-231
(b) 547-563
(c) 71-55
(d) 517-523
Ans.(a)
Sol. 248 – 231 = 17
563 – 547 = 16
71 – 55 = 16
523 – 517 = 06
Except in the number pair 248 – 231, in all
other number pairs, the difference between the two numbers is an even number.
Q13. P scored more than R, Y scored as much D. L scored less than M. R scored more than Y. M scored less than D. Who scored the lowest? 
(a) R
(b) M
(c) Y
(d) L
Ans.(d)
Sol. P > R
R > Y = D
M > L
D > M
Now, P >R> Y = D > M > L
Therefore, L scored the lowest.
Directions(14): In the following question, one/two statements are given, followed by two/three conclusions, I II and III. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any follow from the given statements.  

Q14. Statements: 
I.  Some years are decades.  
II. All centuries are decades.
Conclusions: 
I. Some centuries are years.
II. Some decades are years.
III. No century is a year.
(a) Only conclusion II follows 
(b) Either I or III and II follows 
(c) Only conclusions I and III follow 
(d) Only conclusion I follows 
Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish_110.1


Q15. A word is represented by only one set of numbers are given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g. ‘D’ can be represented by 02, 14, etc. and ‘R’ can be represented by 57, 76, etc. Similarly, you have to identify the set for the word “BEST”. 
Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish_120.1
(a) 24, 22, 77, 96  
(b) 24, 22, 76, 97  
(c) 24, 21, 77, 97 
(d) 24, 22, 77, 97 
Ans.(d)
Sol. B ⇒ 00, 12, 24, 31, 43
E ⇒ 03, 10, 22, 34, 41
S ⇒ 58, 65, 77, 89, 96
T ⇒ 59, 66, 78, 85, 97 
Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish_130.1

Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish_140.1

Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish_150.1

Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 Publish_160.1