Latest SSC jobs   »   English Quiz for SSC CGL 2016

English Quiz for SSC CGL 2016

English Quiz for SSC CGL 2016_40.1

Directions(1-10): In the following questions, you have two brief passages. In each passage some of the words have been left out and the blanks have been numbered. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.

Woman today are playing an (1) important part in (2) national life. In parliament woman are among our most articulate and effective participants. This is as it should be, because an (3) of vote or constitutional status will have (4) meaning unless women increasingly come (5) to take part in the political life of the nation. Not only in politics but in every sphere of national activity women have a steadily (6) role to play. Let us hope that (7) this (8) and necessary participation in the existing task of (9), woman will not (10) their essential femininity and charm.

1.
(a) essential
(b) developing
(c) extra
(d) increasingly

Ans –D 

2.(a) our 
(b) their
(c) every day’s
(d) political

Ans –A

3.(a) opportunity 
(b) equality
(c) opposition
(d) priority

Ans –B

4.(a) none 
(b) less
(c) little
(d) more

Ans –B

5.(a) together
(b) up
(c) voluntarily
(d) forward

Ans –D

6.(a) mammoth 
(b) vast
(c) expanding
(d) small

Ans –C

7.(a) if 
(b) inspite
(c) even
(d) despite

Ans –D

8.(a) desirable
(b) needed
(c) burden
(d) insignificant

Ans –B

9.(a) life
(b) nation building
(c) uplift
(d) development

Ans –C

10.(a) know
(b) sacrifice
(c) develop
(d) lose.

Ans –D