Reasoning Quiz (Logical sequence of word) for SSC CGL 2016, SSC CPO, SSC CHSL 2016

Directions (Questions 1 to 10) : In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and then choose the most appropriate sequence from amongst the alternatives provided below each question :


1.
1. Honey
2. Flower
3. Bee
4. Wax
(a) 1, 3, 4, 2
(b) 2, 1, 4, 3
(c) 2, 3, 1, 4
(d) 4, 3, 2, 1

2.
1. Police
2. Punishment
3. Crime
4. Justice
5. Judgement
(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 3, 1, 2, 4, 5
(c) 3, 1, 4, 5, 2
(d) 5, 4, 3, 2, 1

3.
1. Book
2. Pulp
3. Timber
4. Jungle
5. Paper
(a) 2, 5, 1, 4, 3
(b) 3, 2, 5, 1, 4
(c) 4, 3, 2, 5, 1
(d) 5, 4, 3, 1, 2

4.
1. Leaf
2. Fruit
3. Stem
4. Root
5. Flower
(a) 3, 4, 5, 1, 2
(b) 4, 1, 3, 5, 2
(c) 4, 3, 1, 2, 5
(d) 4, 3, 1, 5, 2

5.
1. Travel
2. Destination
3. Payment
4. Berth/Seat number
5. Reservation
6. Availability of berth/seat for reservation 
(a) 1, 2, 5, 4, 3, 6
(b) 2, 6, 3, 5, 4, 1
(c) 5, 3, 4, 1, 6, 2
(d) 6, 2, 5, 4, 3 ,1

6.
1. Heal
2. Shoulder
3. Skull
4. Neck
5. Knee
6. Chest
7. Thigh
8. Stomach
9. Face
10. Hand
(a) 2, 4, 7, 10,1, 5, 8, 9, 6, 3
(b) 3, 4, 7, 9, 2, 5, 8,10, 6, 1
(c) 4, 7, 10, 1, 9, 6, 3, 2, 5, 8
(d) 3, 9, 4, 2, 10, 6, 8, 7, 5, 1

7.
1. Rain
2. Monsoon
3. Rescue
4. Flood
5. Shelter
6. Relief
(a) 1, 2, 3, 4, 5, 6
(b) 1, 2, 4, 5, 3, 6
(c) 2, 1, 4, 3, 5, 6
(d) 4, 1, 2, 3, 5, 6

8.
1. Puberty
2. Adulthood
3. Childhood
4. Infancy
5. Adolescence
(a) 2, 4,  3, 1, 5
(b) 4, 3, 1,  2, 5
(c) 4, 3,  2, 1, 5
(d) 5,  2, 3, 4, 1

9.
1. District
2. Village
3. State
4. Town
5. City
(a) 2, 4, 1, 5, 3
(b) 2, 1, 4, 5, 3
(c) 5, 3, 2, 1, 4
(d) 2, 5, 3, 4, 1

10.
1. Never
2. Sometimes
3. Generally
4. Seldom
5. Always
(a) 5, 2, 1, 3, 4
(b) 5, 2, 4, 3, 1
(c) 5, 3, 2, 1, 4
(d) 5, 3, 2, 4, 1

Answers:
1. c
2. c
3. c
4. d
5. b
6. d
7. c
8. b
9. a
10. d




×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD