Latest SSC jobs   »   English Quiz-Evening Misc. SSC CGL and...

English Quiz-Evening Misc. SSC CGL and CPO 2016

English Quiz-Evening Misc. SSC CGL and CPO 2016_40.1
Directions (Q.1-5): In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b) and (c) which may improve the sentence. In case no improvement is needed, your answer is (d).
Q1. The Prolific writer’s work is published every year.
(a) Exquisite
(b) Didactic
(c) Great
(d) No improvement
ANS- d
The word ‘prolific’ is correctly used in the sentence.
prolific – (of a plant, animal, or person) producing much fruit or foliage or many offspring.

Q2. Those plucking flowers are liable for punishable.
(a) Are liable for punishable
(b) Are liable for punishing
(c) Are liable to be punished
(d) Are viable for punishment
ANS- c
Option ‘c’ is correct order of words.
Q3. His lust for power brought about his downfall.
(a) Intense desire
(b) Desire for power
(c) Desire for sex
(d) No improvement
ANS- d
The given sentence is correct. No improvement is required.
Q4. I’ll meet the raging of the skies, but not an angry father.
(a) Sunshine
(b) Rain
(c) Anger
(d) No improvement
ANS- c
‘anger’ is correct noun word here.
Q5. When we see black smoke near the wing of the plane, we were certain that disaster was imminent.
(a) When we were seeing
(b) When we saw
(c) When we had seen
(d) No improvement
ANS- b
Past tense verb will be used.
Directions (Q.6-10): In the following questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentence.
Q6. Government by a small group of all powerful persons
(a) Monarchy
(b) Democracy
(c) Anarchy
(d) Oligarchy
ANS- d
oligarchy- a small group of people having control of a country or organization.
Q7. One indifferent to art and literature is
(a) Critic
(b) Philistine
(c) Scholar
(d) Aromatic
ANS- b
philistine- a person who is hostile or indifferent to culture and the arts.
Q8. Open to injury or criticism
(a) Vulnerable
(b) Native
(c) Sensitive
(d) Invincible
ANS- a
vulnerable- exposed to the possibility of being attacked or harmed, either physically or emotionally.
Q9. One who collects coins as a hobby
(a) Ornithologist
(b) Statistician
(c) Numismatist
(d) Philatelist
ANS- c
Numismatist – Numismatics is the study or collection of currency, including coins, tokens, paper money, and related objects.
Q10. A narrow piece of land connecting two large masses of land
(a) Isthmus
(b) Continent
(c) Gulf
(d) Peninsula
ANS- a
isthmus- a narrow strip of land with sea on either side, forming a link between two larger areas of land.

English Quiz-Evening Misc. SSC CGL and CPO 2016_50.1

English Quiz-Evening Misc. SSC CGL and CPO 2016_60.1

English Quiz-Evening Misc. SSC CGL and CPO 2016_70.1

English Quiz-Evening Misc. SSC CGL and CPO 2016_80.1