Latest SSC jobs   »   English Quiz (fill in the blank...

English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016

English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_40.1
Directions (Q.1-10): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.
Q1. He ________________ the gathering in impressive English.
(a) Directed
(b) Approached
(c) Undertaken 
(d) Addressed
Ans- d
‘Addressed’ is correct word here.
Q2. ________________ as, part of a periodic change in membership there have also been several changes to our Educational Board.
(a) Cleverly
(b) Finally
(c)  Perfectly
(d) Positively
Ans- b
‘Finally’ correctly express the idea.
Q3. Adaptation has become an ________________ part of any climate change strategies.
(a) Usual
(b) Foremost
(c) Independent
(d) Required
Ans- c
‘Independent’ is correct word.
Q4. Mineral resources are  ________________ and difficult to find.
(a) Uncommon
(b) Scarce
(c) Incomplete
(d) Inconsistent
Ans- b
Scarce- (especially of food, money, or some other resource) insufficient for the demand.
Q5. Institutional and financial regimes have a(n) ________________ impact upon the socio-economic efficiency of infrastructure. 
(a) Assumption
(b) Approximate
(c) Slight
(d) Direct
Ans- d
‘direct’ fits in the context correctly.
Q6. The Retail sector of India is vast, and has huge ________________ for growth and development, as the majority of its constituents are un-organized.
(a) Potential
(b) Security
(c) Availability
(d) Facility
Ans- a
‘potential’ is correct word here.
Q7. The boundary ________________ air and lethal gas can be extremely sharp; even a single step upslope may be adequate to escape death.
(a) Around
(b) Among
(c) With
(d) Between
Ans- d
‘Between’ is correct preposition.
Q8. As a result, there is a need for ________________ more innovative schemes to attract large-scale investment into infrastructure.
(a) Awakening
(b) Locating
(c) Recognizing
(d) Introducing
Ans- d
‘Introducing’ fits in the context correctly.
Q9. ________________ and poor governance have been major problems in many countries.
(a) Corruption
(b) Fault
(c) Systems
(d) Misuse
Ans- a
‘Corruption’ correctly express the idea in the given sentence. 
Q10. Growth had ________________ 15.5 per cent in 2012-13 and then started decelerating.
(a) Needed
(b) Extended
(c) Reached
(d) Performed
Ans- c
‘Reached’ fits in the context correctly.


English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_50.1

English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_60.1
English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_70.1
English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_80.1