Latest SSC jobs   »   English Quiz Misc. SSC CGL and...

English Quiz Misc. SSC CGL and CPO 2016

English Quiz Misc. SSC CGL and CPO 2016_40.1
Directions (Q.1-5 ): In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase printed in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase as your answer.

Q1. He was out of spirits for a few days after his defeat.

(a) Gloomy
(b) Sober
(c) Lifeless
(d) Uninvolved
Ans- a
out of spirits -sad; depressed
Q2. When the family in the next house packed off at midnight, I began to smell a rat.
(a) To suspect a trick
(b) To misunderstand
(c) To see hidden meaning
(d) To smell a bad smell
Ans-a
to smell a rat.- begin to suspect trickery or deception.
Q3. At first, there was a show of resistance to the new rule issued by the Government, but the
movement had no backbone and speedily collapsed.
(a) Justification
(b) Impact
(c) Strength
(d) Support
Ans-c
backbone-  the most important or strongest part of something
Q4. The cops were on their toes throughout the day.
(a) Eager
(b) Alert
(c) Harried 
(d) Quick 
Ans-b
on their toes- ready for any eventuality; alert.
Q5. The minister assured the agitating employees that he would look into their demands sympathetically.
(a) Discuss
(b) Watch
(c) Grant
(d) Examine
Ans-d
look into- to try to find out about something
Directions (Q.6-10): In the following questions, choose the word opposite in meaning to the word the given word as your answer.
Q6. Taciturn
(a) Silent
(b) Talkative
(c) Immense
(d) Judge
Ans-b
Taciturn- (of a person) reserved or uncommunicative in speech; saying little.
Q7. Artisan
(a) Skilled sculptor
(b) Learned person
(c) Ignorant villager
(d) Unskilled labour
Ans-d
Artisan- a worker in a skilled trade, especially one that involves making things by hand.
Q8. Amicable
(a) Friendly  
(b) Haughty
(c) Unpleasant
(d) Hostile
Ans-d
Amicable – characterized by friendliness and absence of discord.
Q9. Mitigate
(a) Aggravate
(b) Allay
(c) Alleviate
(d) Abate
Ans-a
Mitigate- make (something bad) less severe, serious, or painful.
Q10. Aversion
(a) Awareness
(b) Hatred
(c) Liking
(d) Avoidance
Ans-c

Aversion–  a strong dislike or disinclination.

English Quiz Misc. SSC CGL and CPO 2016_50.1

English Quiz Misc. SSC CGL and CPO 2016_60.1

English Quiz Misc. SSC CGL and CPO 2016_70.1

English Quiz Misc. SSC CGL and CPO 2016_80.1