Latest SSC jobs   »   English Quiz (fill in the blank...

English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016

 English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_40.1

Directions (Q.1-10): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.


Q1 This operating point ________________ cost savings and efficiencies in the solar collectors and thermal energy storage systems.
(a) Implement 
(b) Prevent 
(c) Provides 
(d) Approve 
Ans- c 
‘Provides’ fits in the context correctly. 


Q2. Large sums are ________________ on education and health care in the backward States. But the results are not there.
(a) Applied 
(b) Allocated 
(c) Donated 
(d) Spent 
Ans- d 
‘Spent ‘ fits in the context correctly. 

Q3. The reserve fund is ________________ in first class securities.
(a) Invested 
(b) Superimposed 
(c) Advanced 
(d) Devoted 
Ans- a
‘Invested ‘ fits in the context correctly. 


Q4. Education is a strong ________________ of poverty status.
(a) Requirement 
(b) Predictor 
(c) Discolor 
(d) Exposure 
Ans- b 
predict- To state, tell about, or make known in advance, especially on the basis of special knowledge: 


Q5. The study ________________ that the largest group of street children in Chennai work as coolies.
(a) Announced 
(b) Informed  
(c) Introduced 
(d) Revealed 
Ans- d 
Revealed – fits in the context correctly. 


Q6. The Earth constantly tries to ________________ a balance between the energy that it receives from the Sun and the energy it emits back out to space.
(a) Conserve 
(b) Control 
(c) Maintain 
(d) Provide 
Ans-c  
Maintain – fits in the context correctly. 


Q7. Climate change is already having ________________ on animal and plant species throughout the United States.
(a) Issues 
(b) Disputes 
(c) Pressures 
(d) Impacts 
Ans- d 
 Impacts -fits in the context correctly. 


Q8. Higher educational attainment of the household head is ________________ with a lower probability of entering poverty. 
(a) Associated 
(b) Amalgamated 
(c) Assimilated  
(d) Estimated 
Ans- a 
Associated-fits in the context correctly.


Q9. Those with little margin to maintain a decent life for themselves often rely ________________ on provisions from local ecosystems.
(a) Precisely 
(b) Exactly 
(c) Personally 
(d) Directly 
Ans- d 
Directly -fits in the context correctly.


Q10. Land reform ________________ refers to redistribution of land from the rich to the poor.
(a) Approximately  
(b) Usually 
(c) Naturally 
(d) Differently 
Ans- b 
Usually -fits in the context correctly.

English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_50.1

English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_60.1
English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_70.1
English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_80.1