Latest SSC jobs   »   Reasoning Quiz for SSC CGL 2016

Reasoning Quiz for SSC CGL 2016

Reasoning Quiz for SSC CGL 2016_40.1
Directions (Q.1-5): Select the related letters/word/number from the given alternative.

1. F × H : 21 × 19 : : J × K : ?
(a) 13 × 15       
(b) 17 × 16
(c) 20 × 19       
(d) 21 × 23

Ans. (b)

21 and 19 represents the number of letters that come after F and H in alphabetical sequence in reverse order. So J= 17 and K= 16

2. NPRT : MNOP : : ? : GHIJ
(a) HJLN        
(b) FHIK
(c) FHKM       
(d) FGKL
Ans. (a)
In the group MNOP, the letters are shifted +1, +2, +3, +4 places in alphabetical sequence to get NPRT. Similarly, GHIJ can be converted to HJLN.

3. 4 : 8 : : 1 : ?
(a) 9           
(b) 3
(c) 1           
(d) 0
Ans. (c)
4
and 8 are 22 and 23 respectively. So, 12 and 13
are the next numbers in the group.

4. 10 : 4 : : 35 : ?
(a) 25
(b) 13 
(c) 9          
(d) 17
Ans. (c)
10/5 + 2 = 4
Therefore, 35/5 + 2 = 9

5. LIME : 43 : : JUICE : ?
(a) 54          
(b) 53 
(c) 52          
(d) 50
Ans. (b)
The sum of alphabetical positions of L, I, M and E is 12+9+13+5=39. 
So, 39+ 4(no. of letters in this word)= 43
The sum of alphabetical positions of J,U,I,C and E is 10+21+9+3+5=48. 
So, 48 + 5=53.

6. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps will complete the given letter series?
 ab_accab_acc_bba_cabba_c
(a) bbacc        
(b) acbcc   
(c) bcabb         
(d) bcbba
Ans. (a)
The pattern here will be ‘abb/acc/abb/acc’

7. If TEA is coded as 100/3, then how will you code MAT?
(a) 120/3               
(b) 260/3   
(c) 140/3       
(d) 130/3
Ans. (b)
In TEA, the alphabetical positions of T, E and A are 20, 5 and 1. The positions numbers are multiplied to get the code as 100. And then divided by the number of letters(3)
So, The code is 100/3.
Similarly, MAT can be coded as 13×1×20= 260.
The code is 260/3 

8. If A represents ‘×’, B represents ‘÷’, C represents ‘+’ and D represents ‘-‘’, then find the value of 
4 A 8 D 5 C 27 B 3?
(a) 63           
(b) 25   
(c) 36           
(d) 42
Ans. (c)
4 A 8 D 5 C 27 B 3 
= 4 × 8 – 5 + 27 ÷ 3 
= 32 – 5 + 9  
= 36
Directions(Q.9-10): In a class of 45 students, the number of boys is double of the number of girls. In a class test, Abhay’s rank is 15th from the top and there are 9 girls ahead of him in rank. 

9. How many boys are below him in rank?
(a) 29            
(b) 31   
(c) 35            
(d) 24
Ans. (d)
Total students = 45
Let girls = x , so boys = 2x
x + 2x = 45
x = 15  
Girls = 15
Boys = 30
Since Abhay’s rank is 15th and there are 9 girls ahead of him,
Students after Abhay = 45 – 15 = 30
No. of girls after him = 15 – 9 = 6
So No. of boys after him = 30 – 6 = 24

10.  How many girls are below Abhay in rank?
(a) 4            
(b) 5   
(c) 6            
(d) 7
Ans. (c)
Girls = 15
Boys = 30
Since Abhay’s rank is 15th and there are 9 girls ahead of him,
Students after Abhay = 45 – 15 = 30
No. of girls after him = 15 – 9 = 6

Reasoning Quiz for SSC CGL 2016_50.1
Reasoning Quiz for SSC CGL 2016_60.1
Reasoning Quiz for SSC CGL 2016_70.1

Reasoning Quiz for SSC CGL 2016_80.1