Reasoning Quiz on "ANALOGY (part 2)" For SSC CGL 2016_00.1
Latest SSC jobs   »   Reasoning Quiz on “ANALOGY (part 2)”...

Reasoning Quiz on “ANALOGY (part 2)” For SSC CGL 2016

Reasoning Quiz on "ANALOGY (part 2)" For SSC CGL 2016_40.1
Directions (Q.1-5): In each of the following questions, there is a certain relationship between two given numbers on one side : : and one number is given another side of : : while another number is to be found from the given alternatives, having the same relationship with the number as the numbers of the given pair bear. Choose the best alternative. 

Q1.9 : 80 : : 100 : ?
(a) 901
(b) 1009
(c) 9889
(d) 9999
Ans.(d)
The relationship is x : x2-1
 

Q2. 25 : 37 : : 49 : ?
(a)41
(b) 56
(c) 60
(d) 65
Ans.(d) The
relationship is x2 : (x+1)2 + 1     

Q3. 9 : 8 : : 16 : ?
(a) 27
(b) 18
(c) 17
(d) 14 
Ans.(a)  The relationship is   x2 : (x-1)2+1   
Since  16  = 42,
so required number =(4-1)2+1 =33 = 27       

Q4. 11529 : 72135 : : 152943 : ?
(a) 62034
(b) 163044
(c) 203448
(d) 213549
Ans.(d) The sum of the digits of the numbers in each pair is the same.
1+1+5+2+9= 18 , 7+2+1+3+5= 18
Similarly
1+5+2+9+4+3 = 24, 2+1+3+5+4+9=24

Q5. 5 : 100 , 4 : 64 : : 4 : 80, 3 : ?
(a) 26
(b) 48
(c)24
(d) 60
Ans.(b)We have : 100=5×20,64=4×16.
Similarly, 80=4×20.
So, required number =3×16=48. 

Directions: (Q.6-10): In each of the following questions, there is some relationship between the two terms to the left of : : and the same relationship holds between the two terms to its right. Also, in each question, one term either to the right of : : or to the left of it is missing. The term is given as one of the alternatives given below each question. Find out this term. 

6. MAD : JXA : : RUN : ? 
(a) ORK
(b) OSQ
(c) PRJ
(d) UXQ 
Ans. (a): Each letter of the first group is moved three steps backward to obtain the corresponding letter of the second group. 

7.ACEG : ZXVT : : BDFH : ? 
(a) JLMX
(b) YUWR
(c) YQSU
(d) YWUS
Reasoning Quiz on "ANALOGY (part 2)" For SSC CGL 2016_50.1

8. EJOT : VQLG : : BGLQ : ? 
(a)AEIM 
(b) AFKP
(c) YTOJ
(d) ZUPK
Ans. (c): Each letter of the first group occupies the same position from the beginning of the alphabet as the corresponding letter of the second group occupies from the end of the alphabet. 

9. WFB : TGD : : QHG : ? 
(a) NII
(b) NQK
(c) NJK
(d) MST
Reasoning Quiz on "ANALOGY (part 2)" For SSC CGL 2016_60.1

10. CLOSE : DNRWJ : : OPEN : ? 
(a) PRHR
(b) PRJQ
(c) RPJB
(d) RZWR 
Ans. (a): The first, second, third, fourth, fifth, ….. letters of the first group are moved one, two, three, four, five, ….. steps forward respectively to obtain the corresponding letters of the second group. 
Reasoning Quiz on "ANALOGY (part 2)" For SSC CGL 2016_70.1
Reasoning Quiz on "ANALOGY (part 2)" For SSC CGL 2016_80.1
Reasoning Quiz on "ANALOGY (part 2)" For SSC CGL 2016_90.1
Reasoning Quiz on "ANALOGY (part 2)" For SSC CGL 2016_100.1

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?