Latest SSC jobs   »   English Quiz SSC CGL and CPO...

English Quiz SSC CGL and CPO 2016

English Quiz SSC CGL and CPO 2016_40.1
Directions (Q.1-5): In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.
Q1. Liberty 
(a) Serenity 
(b) Slavery 
(c) Serfdom 
(d) Subordination 
Ans- B
Slavery -a condition of having to work very hard without proper remuneration or appreciation.

Q2. Disorderly 
(a) Chaotic 
(b) Organized 
(c) Adjusted 
(d) Arranged 
Ans- D
Disorderly -lacking organization; untidy.

Q3. Elevation 
(a) Reduction 
(b) Humiliation 
(c) Depression 
(d) Debasement 
Ans- C
Elevation – the action or fact of raising or being raised to a higher or more important level, state, or position.
Depression- a depressed or sunken place or part; an area lower than the surrounding surface.
example: The photographs show depressions in the moon’s surface.
Q4. Glossy 
(a) Dull
(b) Shinning 
(c) Weary 
(d) Tired 
Ans- A
Glossy – shiny and smooth.
Q5. Appropriate 
(a) Dissimilar 
(b) Incomparable 
(c) Unsuitable 
(d) Disparate 
Ans- C
Appropriate – suitable or proper in the circumstances.

Directions (Q.6-10): In the following questions, four alternatives are given for the given idiom/phrase in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the given idiom/phrase.

Q6. A damp squib 
(a) Rainy weather 
(b) A disappointing result 
(c) A skirt in a laundry 
(d) None of the above 
Ans- B
A damp squib – a situation or event which is much less impressive than expected.


Q7. In cold blood 
(a) Angrily 
(b) Deliberately 
(c) Excitedly 
(d) Slowly 
Ans- D
In cold blood – without feeling or mercy; ruthlessly.

Q8. To take someone for a ride 
(a) To give a ride to someone 
(b) To deceive someone 
(c) To be indifferent 
(d) To disclose a secret 
Ans- b
To take someone for a ride -deceive or cheat someone.

Q9. To move heaven and earth 
(a) To cause an earthquake 
(b) To try everything possible 
(c) To pray to all Gods 
(d) To travel in rocket 
Ans- B
To move heaven and earth – to do everything possible to achieve a result

Q10. To smell a rat
(a) To smell foul
(b) To see a rat
(c) To chase a rat
(d) To be suspicious 
Ans- D 
To smell a rat-begin to suspect trickery or deception.

English Quiz SSC CGL and CPO 2016_50.1

English Quiz SSC CGL and CPO 2016_60.1
English Quiz SSC CGL and CPO 2016_70.1
English Quiz SSC CGL and CPO 2016_80.1