Latest SSC jobs   »   Reasoning Quiz ‘word arrangement part-I’ For...

Reasoning Quiz ‘word arrangement part-I’ For SSC CGL 2016

Reasoning Quiz 'word arrangement part-I' For SSC CGL 2016_40.1
Directions (Q.1-5): In each of the following questions, four words are given. Which of them will come on the third number if all of them are arranged alphabetically as in a dictionary?

Q1.
(a) Cruise
(b) Crupper
(c) Crude
(d) Crumb
Q2.
(a) Animate
(b) Animosity
(c) Anguish
(d) Ankle
Q3.
(a) Intellect
(b) Intend
(c) Intelligent
(d) Integument
Q4.
(a) Grammar  
(b) Granary
(c) Grandeur
(d) Grand
Q5.
(a) Sentimentally
(b) Sententious
(c) Sentence
(d) Sentimentalize
Directions (Q.6-10): In each of the following questions, arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence.
               
Q6.
1. Wound                           
2. Writer                            
3. Whiter                            
4. Worst             
5. Worked
(a) 1, 4, 3, 5, 2
(b) 2, 1, 3, 4, 5
(c) 3, 5, 4, 1, 2
(d) 5, 3, 2, 1, 4
               
Q7.
1. Eagle                               
2. Earth                               
3. Eager                              
4. Early               
5. Each
(a) 1, 5, 2, 4, 3 
(b) 2, 1, 4, 3, 5
(c) 2, 3, 5, 4, 1
(d) 5, 3, 1, 4, 2
Q8.
1. Wrinkle                         
2. Wriggle                          
3. Writhe                            
4. Wretch           
5. Wrath
(a) 4, 5, 1, 2, 3
(b) 5, 4, 2, 1, 3
(c) 4, 2, 5, 1, 3
(d) 5, 2, 1, 3, 4
Q9.
1. Protein                           
2. Problem                        
3. Proverb                         
4. Property       
5. Project
(a) 1, 2, 3, 5, 4
(b) 2, 1, 4, 3, 5
(c) 2, 5, 4, 1, 3
(d) 3, 4, 5, 2, 1
Q10.
1. Dissipate       
2. Dissuade                       
3. Disseminate                
4. Distract          
5. Dissociate
6. Dissect
(a) 6, 3, 1, 5, 2, 4
(b) 1, 6, 3, 2, 4, 5
(c) 3, 6, 1, 2, 5, 4
(d) 4, 6, 3, 1 5, 2

 Solutions
1. Ans.(d)
Sol. Crude,
Cruise, Crumb, Crupper
2. Ans.(b)
Sol. Anguish,
Animate, Animosity, Ankle
3. Ans.(c)
Sol. Integument,
Intellect, Intelligent, Intend
4. Ans.(d)
Sol. Grammar,
Granary, Grand, Grandeur
5. Ans.(d)
Sol. Sentence,
Sententious, Sentimentalize, Sentimentally
6. Ans.(c)
Sol. Whiter,
Worked, Worst, Wound, Writer
7. Ans.(d)
Sol. Each,
Eager, Eagle, Early, Earth
8. Ans.(b)
Sol. Wrath,
Wretch, Wriggle, Wrinkle, Writhe
9. Ans.(c)
Sol. Problem,
Project, Property, Protein, Proverb
10. Ans.(a)
Sol. Dissect,
Disseminate, Dissipate, Dissociate, Dissuade, Distract



Reasoning Quiz 'word arrangement part-I' For SSC CGL 2016_50.1

Reasoning Quiz 'word arrangement part-I' For SSC CGL 2016_60.1
Reasoning Quiz 'word arrangement part-I' For SSC CGL 2016_70.1

Reasoning Quiz 'word arrangement part-I' For SSC CGL 2016_80.1