English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_00.1
Latest SSC jobs   »   English Quiz (fill in the blank...

English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016

English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_40.1

Directions (Q.1-10): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete. 

Q1. Since tourism does not fall under a single heading in India’s National Accounts Statistics, its contribution has to be ________________.
(a) Appraised 
(b) Guessed 
(c) Conclude 
(d) Estimated 
ANS- D 
Estimated- roughly calculate or judge the value, number, quantity, or extent of.

Q2. The commodity futures market ________________ the price discovery process and provides a platform for price risk management in commodities.
(a) Distinguishes 
(b) Forwards 
(c) Simplifies 
(d) Facilitates 
ANS- D 
Facilitates -make (an action or process) easy or easier.

Q3. The Indian telecom sector has ________________ tremendous growth over the past decade.
(a) Witnesses 
(b) Worked 
(c) Attended 
(d) Participated
(e) Watched  
ANS- A 
Witnesses- a person who sees an event, typically a crime or accident, take place.

Q4. Today, The Indian telecom network is the second largest in the world ________________ China, which leads this sector 
(a) Beside 
(b) Preceding 
(c) Earlier 
(d) After 
ANS- D 
After- is correct preposition. 


Q5. A liberal policy regime and ________________ of the private sector have played an important role in transforming the agricultural sector. 
(a) Involvement 
(b) Incorporation 
(c) Entry 
(d) Link
ANS- A
Involvement- the fact or condition of being involved with or participating in something

Q6. As ________________ to private modes of transport, public transport is more energy efficient and less polluting.
(a) Contrast 
(b) Compared 
(c) Segregate 
(d) Parallel 
ANS- B 
Compared- is the correct word choice. 

Q7. The difference between mass gains and losses, ________________ over one year, is known as the annual mass balance.
(a) Allotted 
(b) Guessed 
(c) Anticipated 
(d) Measured 
ANS- D 
Measured- fits in the context correctly. 

Q8. Metamorphic rocks are ________________ in the Earth where is high temperature and great pressure.
(a) Formed 
(b) Planned 
(c) Molded 
(d) Structured 
ANS- A 
Formed – bring together parts or combine to create (something).

Q9. The Sun and the Moon ________________ to be about the same size when observed from Earth.
(a) Arise 
(b) Develop 
(c) Present 
(d) Appear
ANS- D 
Appear- is correct word in the given context. 

Q10. Reserves of a bank ________________ the health of the institution.  
(a) Announced 
(b) Demonstrate 
(c) Express 
(d) Indicate 
ANS- D
Indicate – point out; show.

English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_50.1

English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_60.1
English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_70.1
English Quiz (fill in the blank ) SSC CGL and CPO 2016_80.1

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?