Latest SSC jobs   »   English Quiz (One Word Substitution )...

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_40.1

Directions (Q.1-10): In the following questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted for given words/sentence.

Q1. The study of maps 
(a) Cartography  
(b) Geography 
(c) Geology 
(d) Atlas 
Ans- a (cartography-the science or practice of drawing maps.) 

Q2. Wild and noisy disorder 
(a) Agitation 
(b) Revolution 
(c) Pandemonium  
(d) Stir 
Ans- c (pandemonium-wild and noisy disorder or confusion; uproar.) 

Q3. The first public speech delivered by a person 
(a) Maiden speech  
(b) Inaugural speech 
(c) Trial speech 
(d) Marathon speech 
Ans- a (Maiden speech – the first formal speech made by a British Member of Parliament in the House of Commons or by a member of the House of Lords)

Q4. One who does not follow the usual rules of social life 
(a) Bohemian  
(b) Artisan 
(c) Partisan 
(d) Physician 
Ans- a (Bohemian- a socially unconventional person, especially one who is involved in the arts)

Q5. Placing a thing beside another 
(a) Impose  
(b) Repose 
(c) Juxtapose 
(d) Expose 
Ans- c (Juxtapose place or deal with close together for contrasting effect. -)

Q6. Expert in the scientific study of birds.
(a) Dermatologist 
(b) Zoologist 
(c) Ornithologist 
(d) Astronaut 
Ans- c (An ornithologist is a type of zoologist who focuses on birds. If you want to know anything about our fine feathered friends, consult an ornithologist.) 

Q7. A place where birds are kept 
(a) Aquarium  
(b) Den 
(c) Aviary 
(d) Sanctuary 
Ans- c  (Aviary -a large cage, building, or enclosure for keeping birds in.)

Q8. A four-footed animal 
(a) Tetraped 
(b) Quadruped 
(c) Polyped 
(d) Double-paired 
Ans- b (quadruped-an animal which has four feet, especially an ungulate mammal.) 

Q9.. A remedy for all diseases 
(a) Amnesia  
(b) Panacea 
(c) Intelligentsia 
(d) Parasol 
Ans- b (Panacea -a solution or remedy for all difficulties or diseases.) 

Q10. Irresistible craving for alcoholic drinks 
(a) Megalomania 
(b) Dipsomania 
(c) Kleptomania  
(d) Pyromania 
Ans- b (Dipsomania -alcoholism, specifically in a form characterized by intermittent bouts of craving for alcohol.)
English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_50.1
English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_60.1
English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_70.1

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_80.1