Latest SSC jobs   »   English Quiz (Cloze test ) SSC...

English Quiz (Cloze test ) SSC CGL and CPO 2016

English Quiz (Cloze test ) SSC CGL and CPO 2016_40.1

Directions (Q.1-10): In the following passage, You have  brief passages. In the following passage, some of the words have been left out. First, read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. 
Happy is the man who (1) the habit of reading when he is young. He has secured a life-long source of (2), instruction and inspiration. So long as he has his beloved books, he need (3) feel lonely. He always has a pleasant (4) of leisure moments. He is the (5) of wealth more precious than gold. (6) indeed is the man who does not read and (7) is his life. (8) gives the highest kind of pleasure. When we are (9), it is a healthy recreation to lose (10) in the company of books. 

Q1. 
(a) Owns   
(b) Buys 
(c) Acquires 
(d) Takes 
Ans-c (‘Acquires’ fits in the option appropriately) 

Q2. 
(a) Pleasure   
(b) Satisfaction 
(c) Sadness 
(d) Dejection 
Ans-a (‘Pleasure ‘fits in the option appropriately) 
Q3. 
(a) Always   
(b) Ever 
(c) Sometimes 
(d) Never 
Ans-d (‘never’ fits in the option appropriately) 


Q4. 
(a) Source   
(b) Occupation 
(c) Possession 
(d) Relief 
Ans-b (‘occupation’ fits in the option appropriately) 
Q5. 
(a) Possessor   
(b) Loser 
(c) Master 
(d) Heir 
Ans-a (‘possessor’ fits in the option appropriately) 
Q6. 
(a) Rich   
(b)Lucky 
(c) Poor 
(d) Bad
Ans-c (‘poor’ fits in the option appropriately) 
Q7.
(a) Full  
(b) Vacuum 
(c) Empty 
(d) Deep
Ans-c (’empty’ fits in the option appropriately) 
Q8. 
(a) Writing   
(b) Speaking 
(c) Listening 
(d) Reading 
Ans-d (‘reading’ fits in the option appropriately) 
Q9. 
(a) Weak   
(b) Fresh 
(c) Sick 
(d) Tired 
Ans-c (‘sick’ fits in the option appropriately) 

Q10. 
(a) Himself  
(b) Ourselves 
(c) Yourselves 
(d) Themselves 
Ans-b (‘ourselves’ fits in the option correctly) 



English Quiz (Cloze test ) SSC CGL and CPO 2016_50.1
English Quiz (Cloze test ) SSC CGL and CPO 2016_60.1
English Quiz (Cloze test ) SSC CGL and CPO 2016_70.1

English Quiz (Cloze test ) SSC CGL and CPO 2016_80.1