Latest SSC jobs   »   Reasoning Quiz For SSC CGL 2016

Reasoning Quiz For SSC CGL 2016

Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_40.1
Directions (Q.1-5): In the following diagram, the circle represents College Professors, the triangle stands for Surgical Specialists, and Medical Specialists are represented by the rectangle. 
 Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_50.1
1. College Professors who are also Surgical Specialists are represented by 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans. (d) The required region is the one which is common to the circle and the triangle only i.e. D.
2. Surgical Specialists who are also Medical Specialists but not Professors are represented by 
(a)B
(b) C
(c) X
(d) Z
Ans. (d) The required region is the one which is common to the triangle and the rectangle but lies 
outside the circle i.e. Z.
3. C represents
(a) Medical Specialists 
(b) College Professors 
(c) Surgical Specialists 
(d) Medical and Surgical Specialists 
Ans. (c) C lies inside the triangle only. So, C represents Surgical Specialists.

4. B represents
(a) Professors who are neither Medical nor Surgical Specialists 
(b)Professors who are not Surgical Specialists 
(c)Medical Specialists who are neither Professors nor Surgical Specialists
(d) Professors who are not Medical Specialists 
Ans. (c) B lies inside the rectangle only. So, B represents Medical Specialists who are neither Professors nor Surgical Specialists.
5. College Professors who are also Medical Specialists are represented by 
(a) A
(b) X
(c) Y
(d) Z
Ans. (b) The required region is the one which is common to the circle and the rectangle but lies outside the triangle i.e. X.
Directions (Q.6-7): Each of the following questions is based on the following alphabet-series: 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 
6. If the order of the English alphabet is reversed, then which letter would be exactly in the middle?
(a) L
(b) M
(c) N
(d) None of these 
Ans. (d) The new letter-series obtained on reversing the order of the English alphabet is: 
Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C B A
Since the series has an even number of letter (i.e. 26) there is no such letter which lies exactly 
in the middle.
7. If the alphabet is written in the reverse order and every alternate letter starting with Y is dropped, which letter will be exactly in the middle of the remaining letters of the alphabet?
(a) M
(b) N
(c) O
(d) M or O
Ans. (b) Writing the given alphabet in reverse order, we have : 
Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C B A
Cancelling every second letter, the new series becomes:
Z X V T R P N L J H F D B 
There are 13 letters in the above series. So, the middle letter is the seventh letter i.e. N. 
8. How many A’s are there in the following series which are immediately followed by B as well as immediately preceded by Z?
A M B Z A N A A B Z A B A Z B A P Z A B A Z A B 
(a) Nil 
(b) One 
(c) Two 
(d) Three 
Ans. (d) A M B Z A N A A B Z  A  B A Z B A P Z  A  B A Z  A   B 

9. In the given series of letters, how many t’s are preceded and followed by t?
P t P t t P P t P t P PP q q P t P t t P PP t
(a) 0
(b) 2
(c) 3
(d) 4 
Ans. (a) Since there are no three t’s in consecutive order, so no such ‘t’ can be found.

10. How many L’s are there which do not have R preceding them and also do not have T following them?
Z Q S T L R M N Q N R T U V X R L T A S L T Q R S L T 
(a) 1
(b) 2
(c) 3 
(d) 5 
Ans. (a) Z Q S T L R M N Q N R T U V X R L T A S L T Q R S L T 
11. If $ means +, # means –, @ means × and * means ÷, then what is the value of 
16 $ 4 @ 5 # 72 * 8 ?
(a) 25
(b) 27
(c) 29
(d) 36
Ans. (b) Using the correct symbols, we have:
Given expression = 16 + 4 × 5 – 72 ÷ 8 = 16 + 20 – 9 =36 – 9 = 27.
12. If P denotes ÷, Q denotes ×, R denotes + and S denotes –, then what is the value of 
18 Q 12 P 4 R 5 S 6 ?
(a) 53
(b) 59
(c) 63
(d) 65
Ans. (a) Using the correct symbols, we have:
Given expression = 18 × 12 ÷ 4 + 5 – 6 = 18 × 3 + 5 – 6 
= 54 + 5 – 6 = 59 – 6 = 53. 
13.If ‘when’ means ‘×’, ‘you’ means ‘÷’, ‘come’ means ‘–’ and ‘will’ means ‘+’, then what will be the value of “8 when 12 will 16 you 2 come 10”?
(a) 45
(b) 94
(c) 96
(d) 112
Ans. (b) Using the correct symbols, we have:
Given expression = 8 ×12 + 16 ÷ 2 – 10 = 96 + 8 – 10 
= 104 – 10 = 94. 
14. If ‘+’ stands for ‘division’, ‘÷’ stands for ‘multiplication’, ‘×’ stands for ‘subtraction’ and ‘–’ stands for ‘addition’, which one of the following is correct?
(a) 18 ÷ 6 × 7 + 5 – 2 = 22 
(b) 18 × 6 + 7 ÷ 5 – 2 = 16
(c) 18 ÷ 6 – 7 + 5 × 2 = 20 
(d) 18 + 6 ÷ 7 × 5 – 2 = 18
Ans. (d) Using the proper notations in (d), we get the statement as:
18 ÷ 6 × 7 – 5 + 2 = 3 × 7 – 5 + 2 = 21 – 5 + 2 = 18. 
15. If – means ÷, + means ×, ÷ means –, × means +, then which of the following equation is correct?
(a) 52 ÷ 4 + 5 × 8 – 2 = 36
(b)43 × 7 ÷ 5 + 4 – 8 = 25 
(c) 36 × 4 – 12 + 5 ÷ 3 = 420 
(d)36 – 12 × 6 ÷ 3 + 4 = 60 
Ans. (a) Using the proper notations in (a), we get the statement as:
52 – 4 ×5 + 8 ÷ 2 = 52 – 4 × 5 + 4 = 52 – 20 + 4 = 56 – 20 = 36. 
Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_60.1

Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_70.1