Special Quant Quiz (Data interpretation) SSC CGL Tier-II 2016_00.1
Latest SSC jobs   »   Special Quant Quiz (Data interpretation) SSC...

Special Quant Quiz (Data interpretation) SSC CGL Tier-II 2016

Special Quant Quiz (Data interpretation) SSC CGL Tier-II 2016_40.1
Directions (1-5): Study the table carefully to answer the questions that follow
Number of people selecting six different products and the percentage of (M-Men, W-Women, C-Children) in selecting those products
Special Quant Quiz (Data interpretation) SSC CGL Tier-II 2016_50.1

 Q1. What is the respective ratio of total number of men selecting Product B to those selecting Product E?
(a) 69:49
(b) 7:5
(c) 208:147
(d) 1040:739
S1. Ans.(c)
Sol. Required ratio = 36800 × 39/100 : 48300 × 21/100
= 14352 : 10143 = 208 : 147

Q2. Number of men selecting Product C forms what percent of those selecting Product F? (rounded off to two digits after decimal)
(a) 21.05
(b) 475.04
(c) 25.56
(d) 460.08
S2. Ans.(b)
Sol. Required %
=(56340×45/100)/(35580×15/100)×100=25353/5337×100=475.04%

Q3. Total number of women selecting Product E forms approximately what percent of the total number of people selecting all the products together?
(a) 11
(b) 15
(c) 20
(d) 7
S3. Ans.(d)
Sol. Total number of women selecting Product E
= 48300 × 44/100 = 21252
Total number of people
= 45525 + 36800 + 56340 + 62350 + 48300 + 35580 = 284895
Required % = 21252/284895 × 100

= 7.4 ≃ 7% (Approx.)

Q4. What is the total number of children selecting Product A?
(a) 14085
(b) 5337
(c) 20031
(d) 16389
S4. Ans.(d)
Sol. Total no. of children selecting Product A
= 45525 × 36/100 = 16389
Q5. What is the approximate average number of women selecting all the products together?
(a) 16707
(b) 16686
(c) 16531
(d) 16429
S5. Ans.(a)
Sol. Required average
=1/6 [45525×44/100+36800×33/100+56340×30/100+62350×28/100+48300×44/100+35580×35/100]
= 1/6 [20031 + 12144 + 16902 + 17458 + 21252 + 12453]
= 100240/6 = 16706.66 ≃ 16707 (Approx.)

Directions (6-10): Study the following table carefully and answer the question given below it.
Various Foodgrains Sold by Various Farmers at Various Price (Price per kg.)

Special Quant Quiz (Data interpretation) SSC CGL Tier-II 2016_60.1

 Q6. If Farmer A sells 350 kg of Rice, 150 kg of Corn and 250 kg of Jowar, how much would he earn?
(a) Rs. 19,425
(b) Rs. 18,500
(c) Rs. 15,585
(d) Rs. 18,375
S6. Ans.(d)
Sol. Required earning
= 350 × 30 + 150 × 22.5 + 250 × 18
= 10500 + 3375 + 4500 = Rs. 18375

Q7. What is the average price per kg of Bajra sold by all the farmers together(every farmers sells same quantity)?
(a) Rs. 25.10
(b) Rs. 24.50
(c) Rs. 25
(d) Rs. 213.40
S7. Ans.(a)
Sol. Average price per kg
=(22+24.5+21+28+30)/5
= Rs. 25.10

Q8. If Farmer D and Farmer E, both sell 240 kg of Bajra each, what would be the respective ratio of their earnings?
(a) 15:14
(b) 11:13
(c) 14:15
(d) 13:15
S8. Ans.(c)
Sol. Required ratio = (240 × 28)/(240 × 30) = 14:15

Q9. If Farmer C sells 180 kg each of Corn, Paddy and Jowar grains, how much would be earn?
(a) Rs. 13,540
(b) Rs. 12,550
(c) Rs. 13,690
(d) Rs. 12,690
S9. Ans.(d)
 Sol. Required earning = 180 (24 + 26 + 20.5)
= Rs. 12690
Q10. Earnings on 150 kg of Paddy sold by Farmer B are approximately what percent of the earning on the same among of Rice sold by the same farmer?
(a) 65
(b) 69
(c) 73
(d) 60
S10. Ans.(b)
Sol. Required % = (150 × 25)/(150 × 36) × 100
= 69% (Approx.)

Directions (11-15): Study the tables carefully to answer the questions that follow.
Percentage of marks obtained by five students if five different subjects in a school
(E-English, S-Science, M-Mathematics, S-Social Studies, H-Hindi)

Special Quant Quiz (Data interpretation) SSC CGL Tier-II 2016_70.1
Q11. What is Varun’s overall percentage in the examination?
(a) 81.5
(b) 78.2
(c) 75.4
(d) 69.8
S11. Ans.(c)
Sol. Total marks of varun
=63+(76×125)/100+(88×150)/100+(75×68)/100+(72×50)/100
= 63 + 95 + 132 + 51 + 36 = 377
∴ Required percentage = 377/500 × 100 = 75.4
Q12. What are the average marks obtained by all the students together in English?
(a) 64.6
(b) 60.4
(c) 65.2
(d) 68.4
S12. Ans.(c)
Sol. Required average marks in English
=((67+59+66+71+63)/5)=326/5=65.2
Q13. If in order to pass the exam a minimum of 95 marks are needed in Science, how many students pass in the exam?
(a) None 
(b) Three
(c) One
(d) Two
S13. Ans.(b)
Sol. If pass percentage in science is x then
 (125 × x)/100 = 95 ⇒ x = (95 × 100)/125 = 76
Only three students became pass. (Rahul, Sohan, Varun)
Q14. What are the total marks obtained by Soham in all the subjects together?
(a) 396
(b) 408
(c) 402.5
(d) 398.5
S14. Ans.(c)
Sol. Total marks obtained by Sohan in all the subjects together.
=66+(90×125)/100+(84×150)/100+(80×75)/100+(76×50)/100
= 66 + 112.5 + 126 + 60 + 38 = 402.5
Q15. What is the respective ratio of total marks obtained by Veena and Shreya together in Mathematics to the marks obtained by Rahul in the same subject?
(a) 11:5
(b) 7:9
(c) 9:7
(d) 5:11
S15. Ans.(a)
Sol. Total marks obtained by Veena and Shreya together in mathematics 
=(74 × 150)/100+(80×150)/100
= 111 + 120 = 231
Marks obtained by Rahul in Mathematics
= 150 × 70/100 = 105
Ratio = 213/105=11/5 = 11 : 5
                         
Special Quant Quiz (Data interpretation) SSC CGL Tier-II 2016_80.1

Special Quant Quiz (Data interpretation) SSC CGL Tier-II 2016_90.1

Special Quant Quiz (Data interpretation) SSC CGL Tier-II 2016_100.1
Special Quant Quiz (Data interpretation) SSC CGL Tier-II 2016_110.1
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?