Special Quant Quiz (Data Interpretation) SSC CGL Tier-II 2016

Directions (1-5): Study the following graph carefully to answer the questions that follow:
Distance (in km) travelled by five different trucks in a day


Q1. What is the ratio of the distance travelled by Truck A to the distance travelled by Track D?
(a) 17:19
(b) 11:15
(c) 19:17
(d) 15:11
Ans.(c)

Sol. Required ratio = 475:425 = 19:17

Q2. What is the average distance travelled by all trucks together?
(a) 510 km
(b) 515 km
(c) 425 km
(d) 475 km
Ans.(d)
Sol. Total distance covered by all the trucks
= 2375 km
Average distance covered by all the trucks

= 2375/523755 = 475

Q3. If Truck A covered the given distance at the average speed of 47.5 km/h, what was the time taken by it to cover this distance?
(a) 12 hours
(b) 10 hours
(c) 8 hours
(d) 6 hours
Ans.(b)
Sol. Total distance covered by A = 475 km
Time taken = 475/47.5 = 10 hours

Q4. The distance travelled by Truck E is approximately what percent of the total distance travelled by Track B and C together?
(a) 58
(b) 60
(c) 52
(d) 62
Ans.(d)
Sol. Total distance covered by E = 575 km
Total distance covered by B and C together
= 350 + 550 = 900 km
Required percentage = 575/900 × 100 = 64% = approx 62%

Q5. If the time taken by Truck C to cover the given distance was 8 hours, what was the average speed of the truck?
(a) 54.75 km/h
(b) 65.25 km/h
(c) 52.25 km/h
(d) 68.75 km/h
Ans.(d)
Sol. Required speed = 550/8 = 68.75 km/h

Directions (6-10): Study the following pie-chart and answer the questions given below:
Preferences of students of six beverages A, B, C,D, E and F in terms of degrees of angle in the pie-chart 


Q6. What is the difference between the total number of students who prefer beverage A and C together and the total number of students who prefer beverage D and F together?
(a) 959
(b) 955
(c) 952
(d) 954
Ans.(c)
Sol. Difference of corresponding angles
= (122.4 + 21.6)° – (79.2 + 14.4)° = 50.4°
=> Required difference = 50.4/360 × 6800 = 952

Q7. What is the ratio of the number of students who prefer beverage F to the number of students who prefer beverage A?
(a) 3:11
(b) 3:13
(c) 6:11
(d) 5:11
Ans.(a)
Sol. Required ratio = 21.6 : 79.2 = 3 : 11

Q8. The number of students who prefer beverage E and F together is what percent of the total number of students?
(a) 18
(b) 14
(c) 26
(d) 24
Ans.(d)
Sol. Required percentage = ((64.8 + 21.6)/360) × 100 = 24%

Q9. The number of students who prefer beverage C is approximately what percent of the number of students who prefer beverage D?
(a) 7
(b) 12
(c) 18
(d) 22
Ans.(b)
Sol. Required percentage = 14.4/122.4 × 100 = 11.76 =approx 12%

Q10. How many students prefer beverage B and beverage E together?
(a) 2312
(b) 2313
(c) 2315
(d) 2318
Ans.(a)
Sol. Number of students who prefer beverages B and E together

=((57.6+64.8)/360)×6800=(122.4×6800)/360=2312

Directions (11-15): Study the bar diagram and answer questions based on it.
Persons killed in industrial accidents
Person killed in coal mines


Q11. The number of persons killed in coal mines in 2006 was what percent of those killed in industrial accidents in that year?
(a) 4
(b) 25
(c) 36
(d) 300
Ans.(b)

Sol. Required percentage = 300/1200 × 100% = 25%

Q12. In which year, minimum number of persons killed in industrial accidents and coal mines together?
(a) 2006
(b) 2007
(c) 2008
(d) 2009
Ans.(d)

Sol. Minimum number of persons were killed = 1000 (In 2009)

Q13. In which year, maximum number of persons were killed in industrial accidents other than those killed in coal mines?
(a) 2006
(b) 2007
(c) 2008
(d) 2009
Ans.(a)

Sol. Maximum number of persons were killed in industrial accidents = 1200 (in 2006)

Q14. In which year, minimum number of persons were killed in coal mines other than those killed in industrial accidents?
(a) 2006
(b) 2007
(c) 2008
(d) 2009
Ans.(b)
Sol. Minimum number of persons were killed in coalmines = 150 (in 2007)

Q15. In the figure given below, the perimeter of the circle is 220 cm. What is the area of the shaded portion in cm^2?

(a) 2542 7/9

(b) 2584 1/3
(c) 2447 1/9
(d) 2352 7/9

  
  
  
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD