English Quiz Misc. (Morning) SSC CGL and CPO 2016

Directions (1-5): In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q1.
(a) Collaborate
(b) Comemorate
(c) Colate
(d) Choclate
S1. Ans. (a)
Sol. collaborate -work jointly on an activity or project.

Q2.
(a) Circuiteous
(b) Clairvoyant
(c) Chivelery
(d) Cavelcade
S2. Ans. (b)
Sol. Clairvoyant – a person who claims to have a supernatural ability to
perceive events in the future or beyond normal sensory contact.
Q3.
(a) Severety
(b) Sovereignity
(c) Superiorty
(d) Serenity
S3. Ans. (d)
Sol. serenity- the state of being calm, peaceful, and untroubled.

Q4.
(a) Cummulative
(b) Comemmorative
(c) Accummulative
(d) Accommodative
S4. Ans. (d)
Sol. accommodative- To take into consideration or make adjustments for; allow
for:

Q5.
(a) Benidiction
(b) Besmerch
(c) Benificient
(d) Benevolence
S5. Ans. (d)
Sol. benevolence-  the quality of being
well meaning; kindness.

Directions (6-10):In the following passage, you have one brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Every profession or trade, every art and every science have its technical vocabulary, the
function of which is partly to designate things or processes which have no names in ordinary English and partly to secure greater exactness in nomenclature. Such special dialects or jargons are necessary for technical discussion of any kind. Being universally understood by the devotees of the particular science or art they have the precision of a mathematical formula. Besides, they save time, for it is much more economical to name a process than to describe it. Thousands of these technical terms are very properly included in every large dictionary, yet, as a whole.

They are rather on the outskirts of the English language than actually within its borders.
Different occupations, however, differ widely in the character of their special vocabularies.In trades and handicrafts and other vocations liked farming and fishing that have occupied great numbers of men from remote times, the technical vocabulary is very old. An average man now uses these in his own vocabulary. The special dialects of law, medicine, divinity and philosophy have become familiar to cultivated persons.

Q6. Special words used in a technical discussion.
(a) May become part of common speech
(b) Never last long
(c) Should resemble mathematical formula
(d) Should be confined to scientific fields
S6. Ans. (c)
Sol. It is mentioned in the paragraph that ‘they have the precision of a
mathematical formula.’
Q7. The writer of this article is
(a) A scientist
(b) A politician
(c) A linguist
(d) A businessman
S7. Ans. (c)
Sol. The writer is a linguist. 

Q8. This passage is primarily concerned with
(a) Various occupations and professions
(b) Technical terminology
(c) Scientific undertakings
(d) A new language
S8. Ans. (b)
Sol. The writer has emphasized on Technical terminology. 

Q9. It is true that
(a) Various professions and occupations often interchange words
(b) There is always a non-technical word that may be substitute for the technical word
(c) The average man often uses in his own vocabulary what was once technical language not meant for him
(d) Everyone is interested in scientific findings
S9. Ans. (c)
Sol. The idea about average man and use of language is expressed in the
paragraph.

Q10. In recent years, there has been a marked increase in the number of technical terms in the
nomenclature of
(a) Farming
(b) Fishing
(c) Sports
(d) Government
S10. Ans. (d)
Sol.  It is mentioned in the paragraph
about the increased use of technical vocabularies (LAW). Hence, Government is
correct choice.  

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?