Latest SSC jobs   »   Reasoning Quix for SSC CGL ,SSC...

Reasoning Quix for SSC CGL ,SSC CHSl, SSC CPO



Reasoning Quix for SSC CGL ,SSC CHSl, SSC CPO_40.1





Directions : (1 – 5) : Answer the following questions with the help of given responses.

1.‘Air’ is to ‘Bird’ as ‘Water’ is to ………
(a) Drink
(b) Fish
(c) Wash
(d) Swim

 Answer-B


2.‘Pencil’ is to ‘Write’ as ‘Knife’ is to ………
(a) Injure
(b) Peel
(c) Prick
(d) Attack

Answer-B


3.n _ tns _ _ s _ nstn _ tns
(a) tstsn
(b) stnts
(c) sntns
(d) tnstn

Answer-(B) n s t / n s t/n s t / n s t/ n s t/ n s


4.q _ s _ _ _ s _ qtsu
(a) quttu
(b) qtutu
(c) ututq
(d) tuqtu


Answer-(D )qtsu/qtsu/qtsu

5.CG, GH, LJ, RM, ?
(a) ZR
(b) YR
(c) ZQ
(d) YQ

Answer:

Reasoning Quix for SSC CGL ,SSC CHSl, SSC CPO_50.1



6.FRP, HPQ, JNS, LLV, ?
(a) PKZ
(b) NJZ
(c) OJZ
(d) MKZ

Reasoning Quix for SSC CGL ,SSC CHSl, SSC CPO_60.1


7.Statements:
“To make the company commercially viable, there is an urgent need to
prune the staff strength and borrow money from the financial
institutions.” – Opinion of a consultant.



Assumptions :


I.The financial institutions lend money for such proposals.
II.The product of the company has a potential market.
III. The employees of the company are inefficient.


(a) All are implicit
(b) Only I and II are implicit
(c) Only II and III are implicit
(d) Only I and III are implicit


 Answer-B


8.Two statements are followed by alternatives. Mark the correct alternative that follows :
I.All Asians are wise
II.All Chinese are Asian
Therefore,


(a) Some Chinese are wise
(b) All wise are Chinese
(c) All Chinese are wise
(d) No conclusion follows

Answer-C

Reasoning Quix for SSC CGL ,SSC CHSl, SSC CPO_70.1





















9.Four
children, Akaram, Bopsi, Priya and Tulsi are one a ladder. Akram is
further up the ladder than Bopsi. Bopsi is in between Akram and Priya.
If Tulsi is still further than Akram, who is the second person from the
bottom ?

(a) Tulsi
(b) Akram
(c) Priya
(d) Bopsi

Answer-(d) Tulsi > Akram > Bopsi > Priya

10.From the given alternatives, select the set which is most like the given set.
Given set (23, 29, 37)
(a) (17, 21, 29)
(b) (31, 37, 49)
(c) (13, 15, 23)
(d) (41, 47, 53)

Answer-(d) All numbers are prime