Latest SSC jobs   »   Reasoning Quiz on “Mixed” for SSC...

Reasoning Quiz on “Mixed” for SSC CGL 2016

Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_40.1
Directions (1-4): In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Q1. 61, 52, 63, 94, 46, ?  
(a) 29
(b) 18 
(c) 20
(d) 16

Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_50.1

Q2. AZ, CX, EV, GT, ?, KP, ? 
(a) IR and NM
(b) IR and MN
(c) RI and NM
(d) RI and MN
Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_60.1

Q3.  P 3 C, R 5 F, T8I, V12L, ? 
(a) X17M
(b) X16O
(c) Y17O
(d) X17O 
Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_70.1

Q4. 
16   64   49  
25   81   36  
9      ?     13   
(a) 12  
(b) 16
(c) 17
(d) 22
Ans.(c)
Sol. First Column 
√16+√25   
= 4 + 5 = 9 
 Third column 
√49+√36 
⇒ 7 + 6 = 13 
Second Column 
√64+√81 
⇒ 8 + 9 = 17 

Q5. A piece of paper is folded, and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures indicate how it will appear when opened  
Question Figures:
Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_80.1
Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_90.1


Q6. Certain numbers have symbols as given below.
Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_100.1

(a) 4 6 9 0 7  
(b) 4 7 0 9 5
(c) 4 5 0 9 6
(d) 4 5 9 0 6
Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_110.1

Q7. If 55 + 66 = 33 and 22 + 99 = 33, which is 55 + 88? 
(a) 39
(b) 38 
(c) 40
(d) 33
Ans.(a)
Sol. 55 + 66 ⇒ 5 + 6 = 11 
11 × 3 = 33 
22 + 99 ⇒ 2 + 9 = 11 
11 × 3 ⇒ 33 
Similarly, 
55 + 88 ⇒ 5 + 8 = 13 
13 × 3 = 39
Q8.Three of the following four are forming a group, find out the odd one?
(a) 6348
(b) 7824
(c) 6364
(d) 5298
Ans.(d)
Sol. Except (d), all are divisible by 4.

Q9. In this question, from the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word. 
DECOMPOSITION 
(a) ECONOMIST
(b) POSITION
(c) DENTIST
(d) COMPOSE
Ans.(c)
Sol. There is only one “T” letter in the given word. Therefore, the word DENTIST cannot be formed. 

Q10. Three views of the same cube are given. All the faces of the cube are numbered from 1 to 6. Select one figure which will result when the cube is unfolded.
Question figures:
Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_120.1

Ans.(d)
Sol. From the three figure of cube we conclude that:
Opposite to 5 is 4
Opposite to 2 is 1
Opposite to 6 is 3
Therefore, answer figure (d) is correct.
Direction(11): In this question, two statements are given followed by three conclusions I, II and III. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any follow from the given statements.
Q11. Statements:
I. All cities are towns.
II. Some cities are villages.
Conclusions: 
I. All villages are towns.
II. No village is a town.
III. Some villages are towns.
(a) Only conclusion (III) follows   
(b) Only conclusion (I) follows 
(c) Only conclusion (II) follows 
(d) None of these 
Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_130.1

Q12. In a row of forty boys facing North, R is twelfth from the left end and T is eighteenth from the right end. How many boys are between R and T in the row?
(a) 10 
(b) 11
(c) 12 
(d) Cannot be determined
Ans.(a)
Sol. R = 12th from left
T = 18th from right = (40 – 18 + 1 )= 23rd from left
 No. of boys between R and T = 23 – 12 – 1 = 10
Q13. How many such 1s are there in this arrangement, each of which is immediately preceded by a perfect square?
4 2 6 1 3 8 9 5 8 1 6 5 1 5 8 5 3 9 4 9 2 3 2 1 5 7 2 6 2 4 2 7 4
(a) Three  
(b) One 
(c) Two
(d) None
Ans.(d)
Sol. 4 2 6 1 3 8 9 5 8 1 6 5 1 5 8 5 3 9 4 9 2 3 2 1 5 7 2 6 2 4 2 7 4
There are no such 1s.

Q14. Which of the following is seventh to the right of the nineteenth digit from the right end in this arrangement?
4 2 6 1 3 8 9 5 8 1 6 5 1 5 8 5 3 9 4 9 2 3 2 1 5 7 2 6 2 4 2 7 4
(a) 1
(b) 6 
(c) 3
(d) 7 
Ans.(c)
Sol. 7th to the right of 19th from the right.
= (19 – 7 )= 12th from the right = 3

Q15. In a question paper, there are 12 questions in all out of which only six are to be answered. Six questions have an alternative each. Each question has four parts. How many question including parts are there in the question paper?
(a) 48
(b) 72
(c) 96
(d) 24
Ans.(b)
Sol. Total questions = (6 + 12) × 4 
⇒ 18 × 4 = 72 
Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_140.1

Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_150.1

Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_160.1

Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_170.1