Latest SSC jobs   »   Reasoning Quiz For SSC CGL 2016

Reasoning Quiz For SSC CGL 2016

Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_40.1

Directions (1-3): In these questions which of the following number/letters comes at the place of ‘?’.

Q1. 122 , 170 , 290 , ?
(a) 369 
(b) 255 
(c) 432
(d) 362
Ans.(d)
Sol. (11)2
= 121+1= 122,

(13)2=
169+1= 170
(17)2=
289 + 1= 290,
Similarly
(19)2
= 361 + 1 = 362

  

Q2. PRLN , QSMO, ?
(a) RTNK
(b) RSNP
(c) RTNP
(d) KTNP
Ans.(c)
Sol.  P — +2—> R
R— -6—> L
L—+2— ->  N N–+3–>Q
There is a gap of 3 between last letter and the next first letter
O—+3—>R
R—+2–>T
T– -6– > N
N–+2–>P

Q3. 2 ,3 , 8 , ?
(a) 63
(b) 15 
(c) 22
(d) 21
Ans.(a) 
Sol. 22=
4-1= 3

32=
9-1 = 8
82=
64-1= 63

Q4. ’34’ is related to ’12’ in the same way as ’59’ is related to
(a) 45 
(b) 44 
(c) 82
(d) 65
Ans.(a)
Sol. The second number is the product of the digits of the first.

Q5. A disease would always necessarily have
(a) Medicine 
(b) Cause
(c) Cure 
(d) Fever
Ans.(b)
Sol. (a) and (c) are what happens after a disease. (d) is its symptom
but not a definite one. (b) is a probable cause.

Q6. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) PM 
(b) EB 
(c) TQ
(d) VY
S6. Ans.(d)

Sol.
Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_50.1

Q7. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Volume 
(b) Size 
(c) Large
(d) Shape 
Ans.(c)
Sol.  ‘Large’ is an adjective whereas others are noun.

Q8. Three of the following four are alike in a certain way based on the English alphabetical series and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) MLJ 
(b) WVT 
(c) OMK
(d) JIG 
Ans.(c)
Sol. In all others, 1st letter – 1 = 2nd letter, and 
2nd letter – 2 = 3rd letter.

Q9. Three of the following four pairs are alike in a certain way and hence form a group. Which one does not belong to that group?
(a) DONE : NOED 
(b) WANT : NATW
(c) WITH : TIHW 
(d) HAVE : AVEH
Ans.(d)
Sol. In every word, 1st letter become last
2nd letter’s position is same
3rd letter become 1st
Last letter become 2nd last

Q10. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) 21 
(b) 35 
(c) 49
(d) 58
Ans.(c)
Sol.  The number 49 is a perfect square of a natural Number

Directions (11-12): What should come in place of question mark (?) in the following number series?

Q11. 15, 19, 83, 119, 631, (?)
(a) 783
(b) 993 
(c) 702
(d) 731
Ans.(d)
Sol. The pattern of the series is:
19 – 15 = 4 = 22
83 – 19 = 64 = 43
119 – 83 = 36 = 62
631 – 119 = 512 = 83

 => 631 + 102 = 631 + 100 = 731

Q12. 342, 337.5, 328.5, 315, 297, (?)
(a) 365.5 
(b) 360
(c) 270
(d) 274.5
Ans.(d)

Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_60.1


Direction (13-14): In each of these questions, a number series is given. In each series, only one number is wrong number.Find out the wrong number?

Q13. 32, 16, 24, 65, 210, 945, 5197.5
(a) 210
(b) 65
(c) 32
(d)5197.5

Ans.(b)
Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_70.1

Q14. 6, 91, 584, 2935, 11756, 35277, 70558
(a) 70558
(b) 91
(c) 2935
(d) 584
Ans.(d)
Sol.  The pattern of number series is as follows:
6 × 7 + 72 = 42 + 49 = 91
91 × 6 + 62 = 546 + 36 = 582
 [584]
582 × 5 + 52 = 2910 + 25 =
2935
2935 × 4 + 42 = 11740 + 16 =
11756

11756
× 3 + 32 = 35268 + 9 = 35277

Q15. Which one of the letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
a__cd__bd__abc__a__dc
(a) c a c b a
(b) b a b c c
(c) b a c d b
(d) b a b a d
Ans.(c)
Sol. The series is abcd/abdc/abcd/abdc



Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_80.1

Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_90.1


Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_100.1


Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_110.1