Latest SSC jobs   »   English Quiz Fill in the blank...

English Quiz Fill in the blank (Evening) SSC CGL and CPO 2016

English Quiz Fill in the blank (Evening) SSC CGL and CPO 2016_40.1
Directions (1-10): In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word. Five alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the five alternatives.
1.Nothing is so __________ to a nation as an extreme of self-partiality, and the total want of consideration of what others will naturally hope or fear.
(a)repugnant
(b)delusionary
(c)fatal
(d)unethical
S1. Ans. (c) 
Sol. leading to failure or disaster.

2.The industrial workers ___________ a fair wage for their work.
(a)request
(b)sought
(c)demanded
(d)asked
S2. Ans. (c) 
Sol. ‘demanded’ is correct word here.
3.___________ diseases spread like wildfire.
(a)contaminate 
(b)contagious
(c)fatal
(d)minor
S3. Ans. (b) 
Sol. contagious- (of a disease) spread from one person or organism to another, typically by direct contact
4.He __________ his fault and was pardoned.
(a)agreed
(b)refused
(c)denied
(d)confessed
S4. Ans. (d) 
Sol. ‘confessed’ is correct word here.

5.I __________ him because of his rudeness.
(a)love
(b)hate
(c)admire
(d)detest
S5. Ans. (b) 
Sol. ‘hate’ is correct word here.

6.The security forces fired at the ___________ who was armed to the toe.
(a)dacoit
(b)criminal
(c)thief
(d)culprit
S6. Ans. (b) 
Sol. ‘criminal’ is more appropriate word given the context in the sentence.
7.But for his ___________ I would not have succeeded.
(a)advice
(b)suggestion
(c)assistance
(d)help
S7. Ans. (d) 
Sol. ‘help’ is correct word in this context.

8.Unwillingness among the Society to ————change has also been one of the reasons the plastic bags continue to be used.
(a)Waive
(b) Retrieve
(c)Accept
(d)Secure

S8. Ans. (c) 
Sol. ‘accept’ is correct word here.

9.Delhi is reeling under scorching heat coupled with acute ———-of water and power cuts that has thrown normal life out of gear.
(a) Normalcy
(b) Rarity
(c) Scarcity
(d)Plenty

S9. Ans. (c) 
Sol. Scarcity- the state of being scarce or in short supply; shortage.
10.Ever since elephants were ————-from circus, performers have been risking their lives in stunts.
(a) played
(b) discussed
(c) accepted 
(d) Banned
S10. Ans. (d) 
Sol.  ‘banned’ is correct word in the given sentence.

 English Quiz Fill in the blank (Evening) SSC CGL and CPO 2016_50.1
English Quiz Fill in the blank (Evening) SSC CGL and CPO 2016_60.1

English Quiz Fill in the blank (Evening) SSC CGL and CPO 2016_70.1

English Quiz Fill in the blank (Evening) SSC CGL and CPO 2016_80.1