One Word Substitution for SSC CPO and CGL 2016


Directions (1-10) : In these questions, Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

1.A hater of learning and knowledge 
(a) illiterate 
(b) bibliophile
(c) misologist
(d) misogynist

Ans- c

2.A woman having several husbands at the same time 
(a) polygamy
(b) polyandry
(c) polysexual
(d) polyglot
Ans- a

3.A large scale departure of people from a territory 
(a) migration
(b) immigration
(c) exodus
(d) aberration
Ans-c

4.A speech delivered without preparation 
(a) straightforward
(b) extempore
(c) verbose
(d) maiden 
Ans-b

5.A speech made by someone for the first time 
(a) spontaneous
(b) extempore
(c) maiden speech
(d) sermon
Ans-c 

6.A general pardon granted by the government to political offenders 
(a) pardon
(b) excuse
(c) honesty
(d) amnesty

Ans-d

7.Something that occurs at irregular intervals in time or occasionally 
(a) obvious
(b) sporadic
(c) monotonous
(d) ambiguous
Ans-b

8.One who feels at home in every country 
(a) metropolitan
(b) cosmopolitan
(c) citizen
(d) denizen
Ans-b

9.The murder of a human being 
(a) homicide
(b) regicide
(c) suicide
(d) infanticide
Ans-a

10.The gift of the gab means 
(a) an unexpected gain 
(b) fluency of speech 
(c) thought provoking oration 
(d) a gift from Santa Claus 
Ans-b
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD