English Quiz (Error Dedection) SSC CGL and CPO 2016

Directions ( 1-10) : In the following questions, All the sentences have errors. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. 

1.Prime Minister Narendra Modi recent visit to Iran marks a new beginning in bilateral relations and beyond. 
a.Prime Minister Narendra Modi recent
b.visit to Iran
c.marks a new beginning
d.in bilateral relations and beyond.
Ans- a (use ‘Modi’s recent visit)

2. The government deserves praise for the manner in which various pieces of this was put in place.
a.The government deserves
b.praise for the manner
c.in which various pieces of this
d.was put in place.
Ans-d (use’were’ in place of ‘was’)

3. If MoUs were an index of influence, New Delhi should have has a lot more of it.
a.If MoUs were
b.an index of influence,
c.New Delhi should have has
d.a lot more of it.
Ans- c (use’had’ in place of ‘has’)

4.The danger of exposing Indian banks and companies to indirect American sanctions for dealing in Iranian entities bulked large in the government’s thinking.
a.The danger of exposing Indian banks and companies
b.to indirect American sanctions
c.for dealing in Iranian entities
d.bulked large in the government’s thinking.
Ans- c (use’with’ in place of ‘in’)

5.The basic point is that Iran has always potentially being the most important power in the region.
a.The basic point is
b.that Iran has always potentially
c.being the most important power
d.in the region.
Ans- c(use’ been’ in place of ‘being’)

6.It was in this context that the Arab sheikhdoms grows anxious about Iran’s growing regional heft — its alleged quest for nuclear weapons being merely a symptom of this larger problem.
a.It was in this context that
b.the Arab sheikhdoms grows anxious about
c.Iran’s growing regional heft — its alleged quest for
d.nuclear weapons being merely a symptom of this larger problem.
Ans- b(use’grew’ in place of ‘grows’)

7.The rise of the Islamic State apart, the disintegration of the region have empowered Iran by driving Iraq, Syria and Russia closer to it.
a.The rise of the Islamic State apart,
b.the disintegration of the region
c.have empowered Iran by driving Iraq,
d.Syria and Russia closer to it.
Ans- c (use’has’ in place of ‘have’)

8.At the same time, New Delhi must avoid any facile assumption that Mr. Modi’s trip is already positioned us better vis-a-vis Pakistan or Afghanistan.
a.At the same time,
b.New Delhi must avoid any facile assumption
c.that Mr. Modi’s trip is already positioned us
d.better vis-a-vis Pakistan or Afghanistan.
Ans- c (use’ has’ in place of ‘is’)

9.Mr. Modi’s trip, then, has given us another chance to craft a strategic relationship with Iran and to enhance India’s influence in West Asia. But New Delhi has their work cut out for it.
a.Mr. Modi’s trip, then, has given us
b.another chance to craft a strategic relationship with Iran
c.and to enhance India’s influence in West Asia.
d.But New Delhi has their work cut out for it.
Ans- Ans- d (use ‘its’ in place of ‘their’)

10.The Ministry of External Affairs moved to control the damage in India-Africa ties due to frequently attacks on African nationals. 
a. The Ministry of External Affairs
b. moved to control the damage 
c. in India-Africa ties due to frequently attacks
d.on African nationals. 
Ans- C (Use’frequent’ in place of ‘frequently’)


×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD