English Quiz (Error Detection) SSC CGL and CPO 2016


Directions ( 1-10 ) : In the following questions, all of the sentences have errors. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. 

1.Apart from the dance programmes,there will be training sessions for students from various schools in the city at a daily basis.
(A) Apart from the dance programmes 
(B) there will be training sessions for 
(C) students from various schools in the city 
(D) at a daily basis
Ans- D (use preposition ‘on’ in place of ‘at’)

2.The government’s earnings through royalty, dividends and profit sharing have been steady rising over the years.
(A) The government’s earnings
(B) through royalty, dividends and profit sharing
(C) have been steady rising
(D) over the years
Ans- C (use ‘steadily ‘ which is an adverb in place of ‘steady’ which is an adjective )

3.The man was reportedly upset over his sister’s death about a fortnight behind. 
(A) The man was 
(B) reportedly upset 
(C) over his sister’s death
(D) about a fortnight behind  
Ans- D ( Use ‘ago’ in place of ‘behind’)  

4. Despite of elaborate search operations, the police could find no trace of the missing girls. 
(A) Despite of  
(B) elaborate search operations  
(C) the police could find no trace 
(D) of the missing girls  
Ans- A ( ‘of’ is not used after ‘despite’)

5.The Magician, who has been using his talent for make the public aware of social issues, is confident that his mission would be a success. 
(A) The Magician, who has been  
(B) using his talent for make the public aware  
(C) of social issues, is confident   
(D) that his mission would be a success  
Ans- B (use ‘making’ in place of ‘make’ )  

6.The revelation comes at a time when women’s reservation is been deliberated upon. 
(A) The revelation comes  
(B) at a time when  
(C) women’s reservation is  
(D) been deliberated upon  
Ans- D (use ‘being’ in place of ‘been’) 

7.The factory always emits a loud sound of hammering while operations of its machines generate strong vibrations, causing severely inconvenience to residents. 
(A) The factory always emits  
(B) a loud sound of hammering while  
(C) operations of its machines generate  strong vibrations  
(D) causing severely inconvenience to residents  
Ans- D ( use ‘severe’ in place of ‘severely’ )

8.Slick advertising campaigns, soaring gold prices and increasing purchasing power for consumers have helped develop a market for diamonds. 
(A) Slick advertising campains  
(B) soaring gold prices and  
(C) increasing purchasing power for consumers have   
(D) helped develop a market for diamonds  
Ans-D ( use ‘diamond’ in place of ‘diamonds’. Diamond is a material noun, so it is an uncountable noun and we don not make plurals of uncountable nouns. )

9.The Society for animal welfare has urged people to keep an eye out injured birds during the forthcoming festival.
(A) The Society for animal welfare has  
(B) urged people to keep an eye out  
(C) injured birds  
(D) during the forthcoming festival  
Ans- B ( use ‘on’ in place of ‘out’) 

10.In the afternoon,devotees organised a programme in which the name of the deity was chanted one lakh time.
(A) In the afternoon  
(B) devotees organised a programme  
(C) in which the name of the deity  
(D) was chanted on lakh time  
Ans- D ( use ‘times’ in place of ‘time’) 

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD