Direct Indirect Narration Quiz For SSC Exams 2018-19: 2 January

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Direct and Indirect Narration Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following questions, change the Statements given in Direct Speech form into Indirect Speech or vice versa, with the help of given four options (A),(B),(C),(D).


Q1. Deepak said to Mona, “You are punctual”.

(a) Deepak told Mona that she is punctual.
(b) Deepak told Mona that she was punctual.
(c) Deepak said to Mona that she was punctual.
(d) Deepak told that Mona was punctual.
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Reporting verb ‘said to’ in Direct Speech -> Reporting verb ‘told’ in Indirect Speech and Reported Speech in Present Indefinite Tense in Direct Speech -> Reported Speech in Past Indefinite Tense in Indirect Speech.
Q2. I said to him, “Let us go out for a walk.” 
(a) I proposed to him to go out for a walk.
(b) I proposed to him that let’s go out for a walk.
(c) I proposed him that we should go out for a walk.
(d) I proposed to him that we should go out for a walk.
Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. When Reported Speech begins with ‘Let’ in sense of a suggestion in Direct Speech, then Reporting verb ‘said’ in Direct Speech → Reporting verb ‘proposed’/‘suggested’ in Indirect Speech
Conversion Rule is Sub + propose/suggest + to + object + that + Sub + should + V₁ (1st from) + ……
Hence options ‘D’ fits in the context.


Q3. He said to Akash, “Don’t move”.

(a) He told Akash not to move.
(b) He told Akash don’t move.
(c) He said to Akash not to move.
(d) He told Akash to not to move.
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. This is the case of Negative command of Imperative sentence.
Conversion rule: Sub + asked/told + object + not + to + V₁ (1st form).
Hence option A fits in the context.
Q4. Ram said to his boss, “Let me go home.”
(a) Ram requested his boss to allow him to go home.
(b) Ram requested to his boss to allow him to go home.
(c) Ram requested his boss that he should go home.
(d) Ram requested his boss to allow him for going home.
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. When ‘Let’ is used to allow in Reported Speech of Direct Narration.
Then Conversion Rule is:
Sub + requested/ordered + object + to allow + Sub + to + V₁ + object + …
Q5. He said to me, “Don’t go out”.
(a) He forbade me to not to go out.
(b) He forbade me to go out.
(c) He forbade me not to go out.
(d) He forbade me to not go out.
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Conversion Rule is: Sub + forbade/forbid + object + to + V₁.
Note: ‘forbid’ will never take negative words ‘no’, ‘not’ ahead of it.
Hence option B fits in the context.
Q6. You said to your mother, “Stop working”.
(a) You prohibited your mother from working.
(b) You prohibited your mother to work.
(c) You prohibited your mother by asking to stop working.
(d) You asked your mother to let the work stop.
Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Conversion Rule is:
(Sub + prohibited/prevented + object + from + V +ing).
Hence option A fits in the context.


Q7. He said, “I saw him here”.

(a) He said that he saw him there.
(b) He said that he has seen him there.
(c) He said that he had seen him there.
(d) He said he had seen him there.
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Reported speech in Past Indefinite Tense in Direct Speech → Reported Speech in Past Perfect Tense in Indirect Speech.
Hence option C fits in the context.
Q8. He said, “I had gone to New Delhi”.
(a) He said that he had gone to New Delhi.
(b) He said that he had to go to New Delhi.
(c) He said that he was gone to New Delhi.
(d) He said that he had been going to New Delhi.
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Reported Speech in Past Perfect Tense in Direct Speech remains same in Indirect Speech (i.e. the tense of the verb doesn’t change)


Q9. Sonia said to me, “I will do it now or never.”

(a) Sonia told me that she would do it now or never.
(b) Sonia told me that she would do it then or never.
(c) Sonia told that she would do it then or never.
(d) Sonia told to me she would do it then or never.
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Said to (R.V) in Direct speech → told (R.V) in Indirect Speech
will → would
now → then


Q10. He said to them, “Don’t make a noise.”

(a) He told them to not make noise.
(b) He asked them not to make a noise.
(c) He asked them to not to make a noise.
(d) He begged them not to make a noise.
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Said to (R.V) in Direct Speech → asked (R.V) in Indirect Speech.
Reported Speech in Direct Speech  → Reported Speech in Indirect Speech.
Don’t + verb + object    not to + verb + object.


Q11. He said, “I clean my teeth twice a day.”

(a) He said that he cleaned his teeth twice a day.
(b) He said that he cleans his teeth twice a day.
(c) He said that he was to clean his teeth twice a day.
(d) He said he cleans his teeth twice a day.
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. The tense of the verb in the reported speech of direct speech remains same in indirect speech if the reported speech is a universal truth or a habitual action.
Hence option B fits in the context


Q12. The boys said, “Hurrah! we have won the match”.

(a) The boys exclaimed with joy that they won the match.
(b) The boys exclaimed with joy that had to win the match.
(c) The boys exclaimed with shock that they had won the match.
(d) The boys exclaimed with joy that they had won the match.
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. In optative sentences, reporting verb ‘said’ in direct speech will be written as ‘exclaimed with joy’ in indirect speech. And Reported speech in Present perfect Tense in Direct Speech → Reported Speech in Past Perfect Tense in Indirect Speech.
Q13. She said, “Let’s go for a walk.”
(a) She suggested that they should go for a walk.
(b) She suggested going for a walk.
(c) She suggested to go for a walk.
(d) She suggested that they should go on a walk.
Show Answer
 S13. Ans.(b)
Sol. If there is no ‘object’ after ‘Reporting verb’ then add, ‘V + ing’ right after suggested/proposed.
Hence option B is the right usage.


Q14. You said to your wife, “What are you doing”?

(a) You asked your wife that what she was doing.
(b) You asked your wife what she was doing.
(c) You told your wife what she was doing.
(d) You asked your wife what was she doing.
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Before Reported Speech i.e. before interrogative word of Wh-family (Who, What, Why, When), no conjunction is used.
And Reported Speech is converted into ‘Assertive’.
i.e., verb + Subject → Subject + Verb


Q15. Pressed by his students, the Principal suddenly said I am in no way responsible for the quarrel.

(a) Pressed by his students, the Principal suddenly said that he was in no way responsible for the quarrel.
(b) Pressed by his students, the Principal suddenly told that he was in no way responsible for the quarrel.
(c) The Principal suddenly said he was in no way responsible for the quarrel, pressed by his students.
(d) Pressed by his students, the Principal suddenly said that he is in no way responsible for the quarrel.
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Reporting verb ‘said’ in Direct Speech -> Reporting verb ‘said that’ in Indirect Speech.
Reported Speech in Present Indefinite Tense in Direct Speech -> Reported Speech in Past Indefinite Tense in Indirect Speech.
Hence option A fits in the context.

 You may also like to read: