**Dear Students, We are providing to Quant quiz based on SSC CGL Tier-I pattern. Solve this quiz and be prepared for the SSC CGL 2017 Exam.**

**Q1. If A : B = 2 : 1 & A : C = 1 : 3, then A : B : C**

(a) 2 : 1 : 6

(b) 1 : 3 : 2

(c) 1 : 2 : 6

(d) 3 : 2 : 1

**S1. Ans.(a)**

**Sol.** A : B = (2 : 1) × 1

A : C = (1 : 3) × 2

A : B = 2 : 1

A : C = 2 : 6

A : B : C = 2 : 1 : 6

**Q2. Two numbers are in ratio 5 : 8, If their difference is 48, then the smallest numbers is**

(a) 64

(b) 80

(c) 96

(d) 128

**S2. Ans.(b)**

**Sol. **8n – 5n = 48

3n = 48

n = 16

Small = 16 × 5

= 80

**Q3. The sides of a triangle are in the ratio of 7 : 9 : 12. The difference between the lengths of largest and smallest sides is 15 cm. The length of the largest sides would be:**

(a) 36 cm

(b) 12 cm

(c) 60 cm

(d) 24 cm

**S3. Ans.(a)**

**Sol. **5n = 15

n = 3

Largest side = 12 × 3

= 36

**Q4. A bag contains coins of Rs. 1, 50 paise and 25 paise in the ratio 2 : 3 : 5. If the total value of these coins is Rs. 228, then the number of 50 paise coins in that bag was**

(a) 144

(b) 124

(c) 112

(d) 96

**Q5. Divide 27 into two parts so that 5 times the first and 11 times the second together equals to 195. Then ratio of the first and second parts is **

(a) 3 : 2

(b) 17 : 10

(c) 2 : 7

(d) 5 : 4

**S5. Ans.(b)**

**Sol.** Let the first part is = x

second part is = y

According to the question,

5x + 11y = 195 …(i)

x + y = 27 …(ii)

Solve equation (i) and (ii)

x = 17

y = 10

∴x/y=17/10

**Q6. The current ages of Sonali and Monali are in the ratio 5 : 3. Five years from now, their ages will be in the ratio 10 : 7. Then, Monali’s current age is:**

(a) 3 years

(b) 5 years

(c) 9 years

(d) 15 years

**S6. Ans.(c)**

**Sol. **Let,

⇒ Sonali’s age = 5x

⇒ Monali’s age = 3x

According to the question,

⇒(5x+5)/(3x+5)=10/7

⇒(x+3)/(3x+5)=2/7

⇒ 7x + 7 = 6x + 10

⇒ x = 3

⇒ So Monali’s present age = 3x

= 3 × 3 = 9 years

**Q7. The ratio of the ages of two persons is 4 : 7 and the age of one of them is greater than that of the other by 30 years. The sum of their ages (in years) is**

(a) 110

(b) 100

(c) 70

(d) 40

**S7. Ans.(a)**

**Sol. **

⇒ 3x = 30 years (Given)

x = 10 years

∴ Age of A = 4 × 10 = 40 years

age of B = 7 × 10 = 70 years

sum of ages of A + B

= 40 + 70 = 110 years

**Q8. The sum of two numbers is equal to 20 and their difference is 25. The ratio of the two numbers is**

(a) –9 : 1

(b) –7 : 9

(c) 3 : 5

(d) 2 : 7

**S8. Ans.(a)**

**Sol. **

** **A = 45/2

B = 20 – 45/2=-5/2

∴ A : B

45/2 ∶ – 5/2

–9 : 1

**Q9. There are two containers of equal capacity. The ratio of milk to water in the first container is 3 : 1 and in the second container is 5 : 2. If they are mixed up, the ratio of milk to water is the mixture will be**

(a) 28 : 41

(b) 41 : 28

(c) 15 : 41

(d) 41 : 15

**Q10. Two equal glasses filled with alcohol and water in the proportions 2 : 1 and 3 : 2 are emptied into a third glass. The proportion of alcohol and water in the third glass will be **

(a) 13 : 17

(b) 19 : 17

(c) 13 : 11

(d) 19 : 11

**Q11. Rs. 900 is divided among A, B, C; the division is such that 1/2 of A’s money = 1/3 of B’s money = 1/4 of C’s money. Find the amount (in Rs.) received by A, B, C.**

(a) 300, 400, 200

(b) 350, 450, 100

(c) 200, 300, 400

(d) 400, 150, 350

**S11. Ans.(c)**

**Sol. **1/2 A= 1/3 B= 1/4 C

⇒ A : B : C

2 : 3 : 4

⇒ 2x + 3x + 4x = 900

⇒ 9x = 900

⇒ x = 100

A = 200

B = 300

C = 400

**Q12. A sum of Rs. 76 is divided among A, B and C in such a way that A gets Rs. 7 more than what B gets and B gets Rs. 6 more than what C gets. The ratio of their share is**

(a) 19 : 24 : 33

(b) 32 : 25 : 19

(c) 32 : 24 : 20

(d) 19 : 25 : 33

**S12. Ans.(b)**

**Sol. **Let C get x rupees

∴ B get x + 6 rupees

A get x + 6 + 7 rupees

= A + B + C ⇒ (3x + 19)

3x + 19 = 76

3x = 76 – 19 = 57

x = 19

∴ A get = 19 + 13 = Rs. 32

B get = 19 + 6 = Rs. 25

C get = Rs. 19

∴ A : B : C

32 : 25 : 19

**Q13. The ratio of the length of a school ground to its width is 5 : 2. If the width is 40m, then the length is **

(a) 200 m

(b) 100 m

(c) 50 m

(d) 80 m

**S13. Ans.(b)**

**Sol. **Length : Width

5x : 2x

Width = 2x = 40m

x = 20m

∴ length = 5 × 20

= 100 m

**Q14. A sum of Rs. 300 is divided among P, Q and R in such a way that Q gets Rs. 30 more than P and R gets Rs. 60 more than Q. The ratio of their share is**

(a) 5 : 3 : 2

(b) 2 : 3 : 5

(c) 3 : 2 : 5

(d) 2 : 5 : 3

**S14. Ans.(b)**

**Sol. **Let P get Rs. x

Q get Rs. (x + 30)

R get Rs. (x + 30 + 60)

∴ Total = P + Q + R

= x + x + 30 + x + 90

= Rs. (3x + 120)

⇒ 3x + 120 = 300

3x = 180

x = Rs. 60

∴ P : Q : R

60 : 90 : 150

2 : 3 : 5

**Q15. A certain amount of money is divided among x, y and z. If x receives 25% more than y and y receives 25% less than z, then x : y : z is equal to**

(a) 14 : 12 : 13

(b) 15 : 12 : 16

(c) 10 : 9 : 12

(d) 12 : 10 : 11