Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 7 October (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Select the related letters from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित वर्ण चुनिए।
WTQ : DGJ :: NKH : ?
(a) MPS
(b) LOR
(c) NQT
(d) ORV
Ans.(a)
Sol. Pair of opposite letters. 

Q2. Select the odd letters from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम वर्ण चुनिए। 
(a) XVT
(b) NPR
(c) LJH
(d) FDB
Ans.(b)
Sol. –2, –2 Series except NPR (+2, +2 series) 

Q3. A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
Pension, Aptitude, Captain, Tropical, Shotput ?
एक श्रृंखला दी गई है जिसमें एक शब्द लुप्त है, दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प को चुनिए जो श्रृंखला को पूरा करती है।
(a) Parrot
(b) Apply
(c) Trap
(d) Tetrapod
Ans. (d)
Sol. 
Position of ‘P’ in the given words

Q4. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गई है जिसमें एक संख्या लुप्त है, दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प को चुनिए जो श्रृंखला को पूरा करती है।
100, -20, 4, ? , 0.16, -0.032
(a) 0.8
(b) 1
(c) -1
(d) -0.8
Ans. (d)
Sol. 
÷ 5 series and alternate (–ve) sign.

Q5. Chirag’s birthday is on Thursday 1st June. On what day of the week will be Reyansh’s Birthday in the same year if Reyansh was born on 3rd December?
चिराग का जन्मदिन बृहस्पतिवार 1 जून को है। समान वर्ष में रियांश का जन्मदिन सप्ताह के किस दिन होगा यदि रियांश का जन्म 3 दिसंबर को हुआ था?
(a) Wednesday/बुधवार
(b) Sunday/रविवार 
(c) Friday/शुक्रवार
(d) Saturday/शनिवार 
Ans. (b)
Sol. 
1st June = Thursday.
Number of days after 1st June to 3rd Dec = 185
∴ No of odd days = 185/7=3 odd days
∴ Day on 3rd Dec = Thursday + 3 = Sunday. 

Q6. The weights of 4 boxes are 20, 40, 50 and 30 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?
4 डिब्बों का भार 20, 40, 50 और 30 किलोग्राम हैं। इनमें से कौन सा वजन कुल वजन, किलोग्राम में, इन बक्से के किसी भी संयोजन के संयोजन नहीं हो सकता है और एक संयोजन में एक बॉक्स का उपयोग केवल एक बार किया जा सकता है?
(a) 140
(b) 130
(c) 90
(d) 120
Ans. (b)
Sol. 
20 + 40 + 50 + 30 = 140
40 + 50 = 90
40 + 50 + 30 = 120 

Q7. In a certain code language, ‘+’ represents ‘x’, ‘-‘ represents ‘+’, ‘x’ represents ‘÷’ and ‘÷’ represents ‘-‘. What is the answer to the following question?
एक निश्चित कूट भाषा में, ‘+’ , ‘x’ को दर्शाता है, ‘-‘, ‘+’ को दर्शाता है, ‘x’, ‘÷’ को दर्शाता है और ‘÷’, ‘-‘ को दर्शाता है। निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर क्या है?      
42 x 7 ÷ 7 + 9 – 62 = ?
(a) 5
(b) 87
(c) 22
(d) 2
Ans. (a)
Sol. 
42 × 7 ÷ 7 + 9 – 62
⇒ 42 ÷ 7 – 7 × 9 + 62 
⇒ 6 – 63 + 62
⇒ 68 – 63
⇒ 5

Q8. If 17@1=8; 9@1=4; 6@4=1; then what is the value of 8@2=?
यदि 17@1=8; 9@1=4; 6@4=1 है, तो 8@2=? का मान क्या है? 
(a) 3
(b) 26
(c) 23
(d) 47
Ans. (a)
Sol. 
(17 –1)/2=8;(9 –1)/2=4;(6–4)/2=1;(8 –2)/2=3

Q9. Select the missing number from the given responses 
दिए गए विकल्पों में से लुप्त संख्या चुनिए। 

(a) 157

(b) 168
(c) 21
(d) 15
Ans. (b)
Sol. 
68 – 45 = 23
114 – 25 = 89
204 – 36 = 168

Q10. A truck travels 36 km North, then it turns West and travels 9 km, then it turns South and travels 50 km, then it turns to its left and travels 9 km. Where is it now with reference to its starting position?
 एक ट्रक उत्तर की 36 मीटर यात्रा करता है, फिर यह पश्चिम की ओर मुड़ता है और 9 किमी यात्रा करता है, फिर दक्षिण की ओर मुड़ता हा और 50 किमी यात्रा करता है, फिर से अपने बायें मुड़ता है और 9 किमी यात्रा करता है। वह अब अपने आरंभिक स्थान के संदर्भ में कहाँ है?     
(a) 14 km North/किमी उत्तर
(b) 86 km South/किमी दक्षिण 
(c) 86 km North /किमी उत्तर
(d) 14 km South/किमी दक्षिण 
Ans. (d)
Sol. 
 
It is in the south direction with reference to starting point.

Q11. In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be atvariance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
निम्नलिखित प्रश्न में, दो कथन के बाद दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं। आपको दिए गए सभी कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों। इसके बाद निर्णय लेना है कि दिए गए निष्कर्षों में से कौन सा, यदि कोई है, तो दिए गए कथनों का अनुसरण करता है।
Statement/कथन  1 : Some clever are intelligent./कुछ क्लेवर, इंटेलीजेंट हैं।  
Statement/कथन  2 : No intelligent is Smart./ कोई इंटेलीजेंट, स्मार्ट नहीं हैं।  
Conclusion/निष्कर्ष  I : Some intelligent are clever./ कुछ इंटेलीजेंट, क्लेवर हैं।  
Conclusion/निष्कर्ष II : Some smart are clever./कुछ स्मार्ट, क्लेवर हैं  
(a) Only conclusion I follows/ केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion II follows/ केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है  
(c) Both I and II follow/ I और II दोनों अनुसरण करते हैं
(d) Neither I nor II follows/ न तो I न II अनुसरण करता है 
Ans. (a)
Sol. 
 
I.  II. X
Conclusion I follows.

Q12. Which of the following cube in the answer figure cannot be made based on the unfolded cube in the question figure?
निम्नलिखित में से कौन सा घन उत्तर आकृति में बिना मुड़े घन के आधार पर
नहीं बनाया जा सकता है?
Ans. (b)
Sol. 
Opposite faces are 
Option (b) is not possible.

Q13. In the following figure, square represents Dietitians, triangle represents. Botanists, circle represents Psychologists and rectangle represents Indians. Which set of letters represents Psychologists who are not Botanists?
निम्नलिखित आकृति में, वर्ग, डाइइटिशन को दर्शाता है, त्रिभुज, बाटनिस्ट को दर्शाता है। वृत्त, साइकालजिस्ट को दर्शाता है और आयत, इंडियन को दर्शाता है। वर्णों का कौन सा समूह साइकालजिस्ट को दर्शाता है जो बाटनिस्ट नहीं हैं?
(a) D,G,A
(b) A,B,C
(c) F,E,C
(d) H,B,D
Ans. (b)
Sol. 
A, B, C

Q14. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 
दी गयी उत्तर आकृतियों में से उस आकृति को चुनिए जिसमें प्रश्न आकृति छिपी/निहित है?
Ans. (c)

Q15. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘K’ can be represented by 20, 34 etc and ‘Z’ can be represented by 67, 88 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘PURE’.
निम्नलिखित प्रश्न में विकल्पों में दिए गए संख्या-समूह, अक्षरों के दो वर्गों द्वारा दर्शाए गए हैं, जैसे कि नीचे गए दो आव्युहों में हैं।आव्यूह I के स्तम्भ और पंक्ति की संख्या 0 से 4 तक दी गई है और आव्यूह II के 5 से 9 तक, इन अव्यूहों से एक अक्षर को पहले उसकी पंक्ति और बाद में स्तम्भ संख्या द्वारा दर्शाया जा सकता है। उदहारण के लिए ‘K’  को 20, 34 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है तथा ‘Z’  को 67, 88 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है। इसी तरह से आपको दिए शब्द ‘PURE’ के लिए समूह को पहचानना है।
(a) 89,96,86,13
(b) 34,34,56,79
(c) 41,44,67,96
(d) 01,10,79,57
Ans. (a)
 

You may also like to read:

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;https://www.sscadda.com/p/reasoning-non-verbal-questions-for-ssc.html
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD