English Mock Test for SSC CGL 2016_00.1
Latest SSC jobs   »   English Mock Test for SSC CGL...

English Mock Test for SSC CGL 2016

Dear Students, We are Providing English MOCK Test for SSC CGL PRE 2016 Exam. This Test is designed according to the latest pattern prescribed by SSC. It will Give you an Opportunity to Practice and learn in advance and You’ll be more prepared for the real exam that is scheduled on 27August, 2016 

English Mock Test for SSC CGL 2016_40.1

Directions (Q.1-5): In this section a number of sentences are given. The sentences are given in different parts. Read each sentence to find out whether there is an error in any part. No sentence has more than one error. When you find an error in any of the parts indicate your response.

1. In spite of my advice to the contrary a)/ he has been working at a stretch b)/for four hours. c)/No error d)
(a) In spite of my advice to the contrary 
(b) he has been working at a stretch 
(c) for four hours 
(d) No error 
Ans- d (No error)

2. It is not difficult to understand a)/ why he endeavoured so hard to hide b)/the traces of the crime which he committed. c)/No error d)
(a) It is not difficult to understand 
(b) why he endeavoured so hard to hide 
(c) the traces of the crime which he committed 
(d) No error
Ans- c (when there are two actions in the past, the first one is in the past perfect. Hence, Substitute ‘had committed’ for ‘committed’) 

3. The managing director along with other members a)/were accorded b)/a warm welcome on the plantation. c)/No error d)
(a) The managing director along with other members 
(b) were accorded 
(c) a warm welcome on the plantation 
(d) No error
Ans- b (in the case of ‘along with’ verb is used according to the first subject. here ‘managing director’ is singular, hence singular verb will be used. that is ‘was’ in place of ‘were’) 

4. Neither of these two documents a)/support your claim b)/on the property. c)/No error d)
(a) Neither of these two documents 
(b) support your claim 
(c) on the property 
(d) No error
Ans- b (Neither’ is singular hence “supports” will be used) 

5. Even on the eve of an inevitable fall, a)/to everyone’s dismay b)their leader seems to be in their elements. c)/No error d)
(a) Even on the eve of an inevitable fall 
(b) to everyone’s dismay 
(c) their leader seems to be in their elements 
(d) No error
Ans- c (use singular pronoun ‘his’ in place of ‘their’ (second one) to make pronoun agree with its antecedent ‘leader’) 

Directions (Q.6-10): In the following questions, four alternatives are for the given idiom/phrase, choose the alternative which best expresses the meaning of the given idioms/ phrase.

6. More he gets, more he wants.
(a) the more he gets, the more   
(b) the more he gets, more 
(c) more gets, the more 
(d) No improvement 
Ans- a (article ‘the’ is used in such comparative degree (simultaneous increase or decrease) 
7. If you are told of a downright lie about goods to induce you to buy them, you may have a  remedy. 
(a) about a downright lie   
(b) a downright lie 
(c) downright lie 
(d) No improvement  
Ans- b (here ‘down-right’ is adjective/adverb used with nouns only. Here ‘of’ is superfluous) 

8. There were many petty Rajput Kingdoms in India prior than the coming of the Mohammadans. 
(a) prior from   
(b) prior up to 
(c) prior to 
(d) No improvement  
Ans- c (the correct usage is ‘prior to’) 

9. I hope you will be able to steer ahead of the anti-social elements. 
(a) steer out   
(b) steer free 
(c) steer clear 
(d) No improvement 
Ans- c (‘steer clear’ is correct phrase, it means ‘to stay away, avoid”) 
10. I am waiting for you since 9 o’clock this morning
(a) was waiting   
(b) waited 
(c) have been waiting
(d) No improvement  
Ans- c (Present perfect continuous tense will be used. )  

Directions (Q.11-15): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to  make the sentence meaningfully complete. 

11. A good judge never jumps __________ the conclusion.
(a) To 
(b) At 
(c) On
(d) For
Ans- a (“jump to the conclusion” is correct phrase) 

12. __________ the reactions of people with amnesia, scientists are learning about the process of memory of the brain. 
(a) By studying  
(b) To study 
(c) They study 
(d) They are studying 
Ans- a (“By studying “is correct expression to start the sentence) 

13. How is life enhanced? A beautiful passage from Tagore comes __________ mind. 
(a) In
(b) To 
(c) From 
(d) Out 
Ans- b ( “comes to mind” is correct usage) 

14. The conditions necessary __________ this project have not been met.
(a) Of completion 
(b) For the complete of 
(c) Of complete 
(d) For the completion of 
Ans- d (“For the completion of” is correct expression in this context)
15. One difficulty __________ at night is limited vision.
(a) with driving 
(b) be driven 
(c) to drive 
(d) will drive 
Ans- a (‘with driving’ is correct expression in this context) 


Directions (Q.16-18): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word as you answer.

16. DEBILITATE
(a) Weaken          
(b) Attack
(c) Surmount        
(d) Destroy 
Answer: (a) 
(Meaning: If you are debilitated by something such as an illness, it causes your body or mind  to become gradually weaker.
Example: Stewart took over yesterday when Russell was debilitated by a stomach virus.)

17.OSTENTATIOUS
(a) Pretty              
(b) Modest
(c) Showy            
(d) Flagrant
Answer: (c) (Meaning: If you describe someone as ostentatious, you disapprove of them because they want to impress people with their wealth or importance.
Example: Obviously he had plenty of money and was generous in its use without being)

18. BELITTLE
(a) Diminish          
(b) Mock
(c) Disparage       
(d) Scoff
Answer (c) (BELITTLE -If you belittle someone or something, you say or imply that they are unimportant or not very good. Example: We mustn’t belittle her outstanding achievement.
disparage-regard or represent as being of little worth)


Directions (Q.19-20): In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer.

19.Harbinger
(a) counselor
(b) ascetic
(c) miser
(d) follower
ans – d (Harbinger- a forerunner of something.
ex- “these works were not yet opera but they were the most important harbinger of opera”)

20.Expeditious
(a) obscure
(b) barren
(c) leisurely
(d) speedy
ans – c (expeditious- done with speed and efficiency.
 leisurely- acting or done at leisure; unhurried or relaxed.)

Directions (Q.21-25): Read the following passage carefully and answer the questions given below. 

To those who do listen, the desert speaks of things with an emphasis quite different from that of the shore, the mountain the valley, or the plains. Whereas these invite action and suggest limitless opportunity and exhaustless resources, the implications and the mood of the desert are something different. For one thing, the desert is conservative, not radical. It is more likely to provide awe than to invite conquest. The heroism which it encourages is the heroism of the endurance, not hat of conquest. It brings man up against his limitation, turns him in upon himself and suggests values which more indulgent regions suppress. Sometimes it induces contemplation in men who have never contemplated before. And of all the answers to the question – what is desert good for – ‘contemplation’ is perhaps the best.

21. In order to receive the desert’s message, the beholder needs to be 
(a) Courageous in his reaction 
(b) Conservative in his responses 
(c) A good listener  
(d) Sensitive to nature 
Ans- d

22. The desert is unique among landscapes in that in encourages only 
(a) Contemplation 
(b) Indolence 
(c) Heroic endeavour 
(d) Adventurous spirit 
Ans- a 

23. If one responds with insight to the mood of the desert, it evokes 
(a) An inclination for deep thought 
(b) The possibility of unending resources 
(c) The desire for heroic conquest 
(d) A sense of intense revulsion 
Ans- a 

24. The write calls the desert ‘conservative’ rather than ‘radical’ because it provides an environment that 
(a) Inspires man to explore it 
(b) Offers unlimited opportunity to conquer 
(c) Tests one’s endurance 
(d) Makes one gloomy 
Ans- c 

25. What does the phrase “it brings man up against his limitations”, mean?
(a) It makes man feel hopeless about his limitations 
(b) It makes man aware of his limitations 
(c) It compels man to fight against his limitations 
(d) It persuades man to overcome his limitations
Ans- d 

English Mock Test for SSC CGL 2016_50.1
English Mock Test for SSC CGL 2016_60.1

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?