Science Quiz ( Chemistry ) for SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL

Dear Readers,We are today providing you a Chemistry Quiz which is for SSC CGL 2016, SSC CPO, SSC CHSL  

1.Energy produced in nuclear reaction is given by –
(a) Charle’s law
(b) Grahm’s law
(b) Gay – Lussac’s law 
(d) Einstein’s law

Ans – d

2.In atomic reactors, graphite is used as–
(a) lubricant
(b) fuel
(c) linear of the ractor
(d) moderator
Ans – d

3.In treatment of cancer, which of the following is used –
(a) 131I53
(b) 32P15
(c) 63Co27 
(d) 2H1

Ans – c

4.In nuclear reactor, Chain reaction is controlled by introducing–
(a) cadmium rod
(b) iron rod
(c) platinum rod
(d) graphite rod

Ans – a

5.The isotope used for dating archalogical finding is–
(a) 1H1
(b) 18O8
(c) 14C6
(d) 235U92

Ans – c

6.Artificial radioactivity elements are present in –
(a) s – block
(b) p – block
(c) d – block
(d) f – block

Ans – d

7.Match the following radioactive series –
A. 4n         1. Uranium series 
B. 4n + 1 2. Neptunium series
C. 4n + 2 3. Actinnium series
D. 4n + 3 4. Thorium series
Codes :  A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 2 1 3
(c) 3 1 4 2
(d) 2 3 1 4

Ans – b

8.Which of the following is a radioactive element ?
(a) Sulphur
(b) Polonium
(c) Tellurium
(d) Selenium

Ans – b

9.Match the List-I and List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists–
List-I List-II
(Nuclear reactor component) (Substance used)
1. Moderator A. Uranium
2. Control rod B. Graphite
3. Fuel rods C. Boron
4. Coolant D. Lead
E. Sodium
Codes :     A    B    C   D
(a) 1–B, 2–A, 3–C, 4–E
(b) 1–B, 2–C, 3–A, 4–E
(c) 1–C, 2–B, 3–A, 4–E
(d) 1–C, 2–D, 3–A, 4–B

Ans – b

10.Match the Column-I Radio – isotope with Column-II, medicinal use and select the correct matching
Column-I Column-II
1. 60Co (A) Leucaemia
2. 131I (B) Anaemia
3. 59Fe (C) Cancerous
4. 32P (D) Disorders of thyroid gland
Codes :  A B C D
(a) 1–C, 2–D, 3–A, 4–B
(b) 1–A, 2–B, 3–C, 4–D
(c) 1–C, 2–D, 3–B, 4–A
(d) 1–D, 2–C, 3–B, 4–A

Ans – c



×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD