Latest SSC jobs   »   Science Quiz ( Chemistry ) for...

Science Quiz ( Chemistry ) for SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL

Dear Readers,We are today providing you a Chemistry Quiz which is for SSC CGL 2016, SSC CPO, SSC CHSL  
Science Quiz ( Chemistry ) for SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL_40.1

1.Energy produced in nuclear reaction is given by –
(a) Charle’s law
(b) Grahm’s law
(b) Gay – Lussac’s law 
(d) Einstein’s law

Ans – d

2.In atomic reactors, graphite is used as–
(a) lubricant
(b) fuel
(c) linear of the ractor
(d) moderator
Ans – d

3.In treatment of cancer, which of the following is used –
(a) 131I53
(b) 32P15
(c) 63Co27 
(d) 2H1

Ans – c

4.In nuclear reactor, Chain reaction is controlled by introducing–
(a) cadmium rod
(b) iron rod
(c) platinum rod
(d) graphite rod

Ans – a

5.The isotope used for dating archalogical finding is–
(a) 1H1
(b) 18O8
(c) 14C6
(d) 235U92

Ans – c

6.Artificial radioactivity elements are present in –
(a) s – block
(b) p – block
(c) d – block
(d) f – block

Ans – d

7.Match the following radioactive series –
A. 4n         1. Uranium series 
B. 4n + 1 2. Neptunium series
C. 4n + 2 3. Actinnium series
D. 4n + 3 4. Thorium series
Codes :  A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 2 1 3
(c) 3 1 4 2
(d) 2 3 1 4

Ans – b

8.Which of the following is a radioactive element ?
(a) Sulphur
(b) Polonium
(c) Tellurium
(d) Selenium

Ans – b

9.Match the List-I and List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists–
List-I List-II
(Nuclear reactor component) (Substance used)
1. Moderator A. Uranium
2. Control rod B. Graphite
3. Fuel rods C. Boron
4. Coolant D. Lead
E. Sodium
Codes :     A    B    C   D
(a) 1–B, 2–A, 3–C, 4–E
(b) 1–B, 2–C, 3–A, 4–E
(c) 1–C, 2–B, 3–A, 4–E
(d) 1–C, 2–D, 3–A, 4–B

Ans – b

10.Match the Column-I Radio – isotope with Column-II, medicinal use and select the correct matching
Column-I Column-II
1. 60Co (A) Leucaemia
2. 131I (B) Anaemia
3. 59Fe (C) Cancerous
4. 32P (D) Disorders of thyroid gland
Codes :  A B C D
(a) 1–C, 2–D, 3–A, 4–B
(b) 1–A, 2–B, 3–C, 4–D
(c) 1–C, 2–D, 3–B, 4–A
(d) 1–D, 2–C, 3–B, 4–A

Ans – c