Latest SSC jobs   »   Science Quiz (Biology) for SSC CGL,...

Science Quiz (Biology) for SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL

Dear Readers,We are today providing you a Biology Quiz which is for SSC CGL 2016, SSC CPO, SSC CHSL  .
Science Quiz (Biology) for SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL_40.1


1.Smallest organism which cause disease –
(a) Bacteria
(b) Virus
(c) Mycoplasm
(d) All

Ans – c

2.Bacteria which covert atmospheric nitrogen into nitrogenous compound are called –
(a) Denitrifying bacteria
(b) Nitrogen fixing bacteria
(c) Nitrifying bacteria
(d) Decomposing bacteria

Ans – b

3.Bacteria which is found in the intestine of human–
(a) Escherichia coli
(b) Vibrio cholerae
(c) Bacillus antherosis
(d) Corynebacterium diphtheriae

Ans – a

4.Tuberculosis is caused by–
(a) Virus
(b) Bacteria
(c) Protozoa
(d) Fungi

Ans – b

5.Name of bacteria which cause tuberculosis–
(a) Mycobacterium tuberculosis
(b) Vibrio cholrae
(c) Bacillus coli
(d) Escherichia coli

Ans – a

6.Bacteria which cause food poisoning–
(a) Clostridium tetani
(b) Salmonella typhosa
(c) Bacillius anthrisis
(d) Clostridium botulinum

Ans – d

7.Bacteria found in root nodules of–
(a) Leguminous plant
(b) Some of leguminous plant and some other plant
(c) In all plant
(d) None of these

Ans – b

8.Which of the following is a free living bacteria that help in nitrogen fixation–
(a) Azotohacter
(b) Anabaena
(c) Azolla
(d) Nostoc

Ans – a

9.Microorganism include–
(a) Bacteria & Virus
(b) Bacteria, Virus, Microalgae and Fungi
(c) Bacteria, Virus, Microalgae, Fungi and Protozoa
(d) All animals & plants

Ans – c

10.Which one of the following type of microorganism is most widely used in industries?
(a) Bacteria
(b) Bacteria and fungi
(c) Bacteria and algae
(d) Bacteria, microalgae and fungi

Ans – d