Latest SSC jobs   »   Science Quiz ( Chemistry ) for...

Science Quiz ( Chemistry ) for SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL

Dear Readers,We are today providing you a Chemistry Quiz which is for SSC CGL 2016, SSC CPO, SSC CHSL  .
Science Quiz ( Chemistry ) for SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL_40.1
1If by mistake some radioactive substance gets into human body, then from the point of view, radiation damage, the most harmful will be one that emits–
(a) γ–rays
(b) neutrons
(c) β–rays
(d) α–rays

Ans – a

2.Who presented the theory of radioactive disintegration?
(a) Rutherford and Soddy
(b) Soddy and Fajan
(c) Thomson and Rutherford
(d) Hahn and strassman

Ans – a

3.Group displacement law was given by–
(a) Bacquerel
(b) Rutherford
(c) Mendeleaf
(d) Soddy and Fajan

Ans – D

4.Quantity of radioactive material which undergoes 106 disintegration per second is called–
(a) Bacquerel
(b) Rutherford
(c) Curie
(d) Faraday

Ans – b

5.One Curie of activity is equivalent to–
(a) 3.7 × 1017 disintegration per second
(b) 3.7 × 1010 disintegration per second
(c) 3.7 × 1014 disintegration per second
(d) 3.7 × 1013 disintegration per second

Ans – B

6.The first indication that a stable nucleus can be broken down was afforded by–
(a) Rutherford
(b) Madam Curie
(c) Soddy
(d) Schmidt

Ans – a

7.When the nucleus of uranium is bombarded with neutrons, it breaks up into two nuclei of nearly equal mass. This process is called–
(a) nuclear fission
(b) nuclear fusion
(c) physical change
(d) artificial radioactivity

Ans – a

8.Hydrogen bomb is based on the principle of–
(a) nuclear fission
(b) nuclear fusion
(c) natural radioactivity
(d) artificial radioactivity

Ans – b

9.In nuclear reactors the speed of neutrons is slowed down by–
(a) heavy water
(b) ordinary water
(c) zinc rods
(d) molten caustic soda

Ans – a

10.The fuel in atomic pile is
(a) carbon
(b) sodium
(c) petroleum
(d) uranium

Ans – d