Latest SSC jobs   »   History Quiz for SSC CGL 2016...

History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL.

Dear Readers,We are providing you a History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL (Emergence of the Mahajanapadas).
History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL._40.1

1.Match the following List of Mahajanapadas and their Location:
List I List II
(Mahajanapadas) (Location)
A. Vajji 1. Vaishali 
B. Vatsa 2. Bundelkhand 
C. Chedi          3. Kosam 
D. Anga          4. Bhagalpur 
(a) A–1, B–2, C–3, D–4 
(b) A–1, B–3, C–2, D–4 
(c) A–2, B–1, C–4, D–2 
(d) A–3, B–2, C–4, D–1 

Answer: (b)

2.Which of the following janapadas was known for cotton textile/es and a horse market? 
(a) Magadha 
(b) Anga 
(c) Kashi 
(d) Kosala 

Answer:(c)

3.Who of the following kings was a friend of Gautam Buddha? 
(a) Prasenajita 
(b) Bimbisar 
(c) Sisupal
(d) Ajatsatru 

Answer:(a)

4.Which amongst the following mahajanpadas is referred to as Ganasanga in contemporary literary works ? 
(a) Vajjis 
(b) Avanti 
(c) Surasena 
(d) Asmaka 

Answer:(a)

5.In which of the following years did Alexander invade India ? 
(a) 317 BC 
(b) 326 BC 
(c) 321 BC 
(d) 320 BC 

Answer:(b)

6.Match the following lists of mahajanapadas and their capitals: 
List I  List II 
(Mahajanapadas) (Capitals) 
A. Gandhara  1. Taxila 
B. Kamboja  2. Rajpur 
C. Asmaka  3. Potana 
D. Saurasena  4. Mathura 
(a) A–1, B–2, C–3, D–4 
(b) A–2, B–1, C–3, D–4 
(c) A–1, B–2, C–4, D–3 
(d) A–2, B–3, C–1, D–4 

Answer:(a)

7.Who of the following were the first non-kshatriya rulers?
(a) Haryankas
(b) Sisunagas
(c) Nandas
(d) Mauryas

Answer:(c)

8.Who amongst the following Iranian rulers was the first to invade India in 518 BC ?
(a) Darius
(b) Kadphieses I
(c) Kadphises II
(d) Gondophernes

Answer:(a)

9.Which of the the following were the effects of Persian invasion on India ?
(a) Introduction of ARamic form of writing
(b) Opening of a new sea route
(c) Promotion to Indo-Iranian trade
(d) All of the above

Answer: (d)

10.Which of the following was NOT an outcome of Alexander’s invasion in 326 BC ?
(a) Establishment of direct contact between India and Greece in different fields
(b) Promotion to expansion of the Mauryan empire in north-west India
(c) Opening up of four distinct routes between India and Greece.
(d) Development of Kharoshthi script.

Answer:(d)