Latest SSC jobs   »   History Quiz for SSC CGL 2016...

History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL.

Dear Readers,We are providing you a History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL
History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL._40.1
1.Who wrote the book Tehqiq-a-Hind ?
(a) Megasthenese
(b) Herodotus
(c) Amir Khusrau
(d) Alberuni

Answer: (d)

2.I-tsing, a Chinese traveler, visited India during the
(a) reign of Harsha
(b) reign of Chandragupta II
(c) 7th Century AD
(d) 8th Century AD

Answer:(c)

3.The total number of Puranas are
(a) 18
(b) 20
(c) 12
(d) 16

Answer:(a)

4.Harisena was the poet-laureate of 
(a) Asoka 
(b) Samudragupta
(c) Chandragupta
(d) Harshvardhana

Answer:(b)

5.Which of the following is wrongly matched?
(a) Junagadh Rock Inscription- Rudradaman I
(b) Aihole Stone Inscription- Pulakesin II
(c) Mehrauli Iron Pillar Inscription- Chandragupta II
(d) Allahabad Pillar Inscription- Kumaragupta

Answer;(d)

6.The Angkor-Vat, a temple which bears a testimony to the colonial and cultural activities of the Indians in ancient times, is situated in
(a) Combodia
(b) Java
(c) Baluchistan
(d) Turkistan

Answer: (a)

7.Which among the following were sent by the Greek sovereigns as ambassadors to Pataliputra ?
I. Megasthenese II. Dionysios
III. Herodotus IV. Deimachus
(a) I. II & III
(b) I, II & IV
(c) II, III & IV
(d) I, III & IV

Answer:(b)

8.Which of following throw light on Harappan ?
(a) Rock edicts
(b) Archaeological excavations
(c) Writing in terracotta seals
(d) All of the above

Answer:(b)

9.The main historical source regarding the information about village government under the Cholas, is, the 
(a) Halmidi inscription
(b) Jatwai inscription
(c) Uttaramerur inscription
(d) Chandravallo inscription

Answer:(c)

10.Which of the following is/are correctly matched?
(a) Vikram Samvat-began is 58 BC
(b) Saka Samvat-began in 78 AD
(c) Gupta era-began in 319 AD
(d) All are correct

Answer: (D)