History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL.

Dear Readers,We are providing you a History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL



1.Which of the following battles was fought by the allied forces of Shuja-ud-Daulah, Mir Kasim and Shah Alam against Robert Clive?
a)Battle of Buxar
b)Battle of Wandiwash
c)Battle of Chelianwala
d)Battle of Tarain

Answer.Battle of Buxar

2.Who was the first to use the term Harijan for tribal people?
a)Mahatma Gandhi
b)Swami Vivekananda
c)Jyotiba Phule
d)BR Ambedkar

Answer:Mahatma Gandhi

3.Who founded the Satyagraha Ashram at Wardha?
a)Gandhiji
b)Jamanlal Bajaj
c)Jawahar Lal Nehru
d)JB Kripalani

Answer:Jamanlal Bajaj

4.Who was the founder of the National School at Lahore?
a)Naoroji 
b)Madan Mohan Malavia
c)Lala Lajpat Rai
d)Annie Besant

Answer:Lala Lajpat Rai

5.Who among the following was a social reformer belonging to the Mali Community of Pune?
a)Thakkar Bhappa
b)BR Ambedkar
c)Jyotiba Phule
d)None of these

Answer:Jyotiba Phule

6.The British East India Company established its first factory in India at
a)Madras
b)Surat
c)Calcutta
d)Bombay

Answer: surat

7.Who among the following freedom fighters died due to a hunger strike in jail?
a)Bhagat Singh
b)BG Tilak
c)Jatin Das
d)Bipin Chandra Pal

Answer: jatin das

8.At which of the following places was the first session of Indian National Congress held?
a)Lahore
b)Mumbai
c)Baroda
d)Madras

Answer: Mumbai

9.Azad Hind Fauj was formed in
a)1937
b)1942
c)1943
d)1945

Answer: 1943

10.Where was the first Congress Session held in 1907 at which the first split in Congress took place?
a)Calcutta
b)Meerut
c)Allahabad
d)Surat


Answer:Surat
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD