Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 and Railways

Dear Readers,We are providing you a Reasoning Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL.

1. Earth : Axis :: Wheel : ?
A.Tyre
B.Car
C.Road
D.Hub

Answer : D 

Explanation:
First rotate about the second.

 
2.If 100 cats kill 100 mice in 100 days, then 4 cats would kill 4 mice in how many days ?


A.4 day



B.10 day



C.40 day



D.100 day

Answer : D






3.A shepherd had 27 sheep. All but 10 died. How many he left with ?


A 10

B.15
C.17
D.27 
Answer : A
Explanation: “All but 10 died” means all except 10 died, so he is remained with 10 sheep.

4.Pointing
to a man in photograph, a woman said, “His brother’s father is the only
son of my grandfather.” How is the woman related to the man in the
photograph ?

A.Sister
B.Daughter
C.Wife 
D.Cousin
Answer : A
Explanation: Only son of woman grandfather = Woman Father
Man’s brother father = Man’s father

So Woman is man’s Sister.

5. Choose the word which is least like the other words.
A.Deck
B.Quay
C.Stern
D.Bow

Answer : B
Explanation: All except quay are part of ship. 

6.In a certain code, TOGETHER is written as RQEGRJCT. In the same code, PAROLE will be written as-



A.RYPQJG



B.RCPQJG



C.NCPQJG



D.NCPQJC 
Answer : C
Explanation: The letters at the odd positions are moved two steps backward and the letters at even positions are moved two steps forward to get the value.





7.If
‘×’ means ‘addition’ ‘-‘ means ‘division’, ‘÷’ means ‘subtraction’ and
‘+’ means ‘multiplication’, then which of the following equations is
correct? 


A. 16 + 5 – 10 × 4 ÷ 3 = 9 

B. 16 – 5 × 10 ÷ 4 + 3 = 12
C. 16 + 5 ÷ 10 × 4 – 3 = 9
D. 16 × 5 ÷ 10 ÷ 4 – 3 = 19 

Answer : A

8.Five
students participated in an examination and each scored different
marks. Nidhi scored higher than Mamta. Kavita scored lower than Prashant
but higher than Nidhi. Anil’s score was between Mamta and Nidhi. Which
of the following pairs represents the highest and the lowest scorers
respectively ?



A. Nidhi, Kavita
B.Kavita, Mamta
C. Anil, Kavita
D. Prashant, Mamta
E. None of these
Answer : D



9.Four
of the following five are alike in a certain way and so form a group.
Which is the one that does not belong to the group ?



A. Tornado



B. Volcano


C. Storm
D. Hurricane
E. Cyclone

Answer : B

10.If ‘WINNER’ is written as ‘YKPPGT’ then ‘VICTOR’ is written as ?
A. UVMNREF
B.XKEVQT
C.QDWERS
D.SCNMJK

Answer : B


×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD