Latest SSC jobs   »   Indian Polity Quiz for SSC CGL...

Indian Polity Quiz for SSC CGL 2016 & Railways Exam

Dear Readers,We are providing you a Polity Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL
Indian Polity Quiz for SSC CGL 2016 & Railways Exam_40.1

1. Constitution of India was enacted by the Constituent Assembly on:
A. 26 January 1950
B. 26 Nov. 1949
C. 20 Nov. 1950
D. 20 January 1949

Ans: B

2. Constitution of India came into effect on:
A. 26 January 1950
B. 26 Nov. 1949
C. 20 Nov. 1950
D. 20 January 1949
Ans: A

3. Which one of the following is not a fundamental right ?
A. Right against exploitation
B. Right to constitution remedies
C. Right to property
D. Cultural and educational rights

Ans: C

4. Which one is known as Lower House ?
A. Lok Sabha
B. Rajya sabha
C. Vidhan Sabha
D. Vidhan Parishad

Ans: A

5. Under the panchayati Raj system Gram sabha consist of ?
A. Elected executives of a village
B. Persons who is registered in the electoral rolls relating to a village
C. Elected executives of a village and officials nominated by him/Her
D. The village surpanch ad the persons nominated by him/Her.
Ans: B

6. Which writ is issued by a High Court or the Supreme Court to compel an
authority to perform a function that it was not performing ?
(A) Writ of Certiorari
(B) Writ of Habeas Corpus
(C) Writ of Mandamus
(D) Writ of Quo Warranto

Ans: C

7. The Chief Election Commissioner can be removed from his office:
(A) By the Chief Justice of the Supreme Court
(B) By the President
(C) On the basis of a resolution of the Cabinet
(D) On the basis of proved misbehaviour by 2/3rd majority of both Houses of
Parliament
Ans: D

8. If the Speaker of the Lok Sabha intends to vacate his office before the expiry of his term, he sends his resignation to the:
(A) Chairman of the Rajya Sabha
(B) Leader of the House (Lok Sabha)
(C) Deputy Speaker of Lok Sabha
(D) President of India

Ans: C

9. In which case did the Supreme Court of India determine that the Parliament has power to make amendment in fundamental rights, but it cannot make any change in the basic structure of the Constitution ?
(A) Golak Nath case
(B) Keshavanand Bharati case
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)

Ans: B

10. First woman judge to be appointed to Supreme Court was:
(A) Rani Jethmalani
(B) Anna George Malhotra
(C) M. Fathima Beevi
(D) Leila Seth

Ans: C