Latest SSC jobs   »   Science Quiz for SSC CGL 2016...

Science Quiz for SSC CGL 2016 , SSC CPO, SSC CHSL and Railways

Dear Readers , we are providing you a Biology quiz based on SSc CGL 2016, and SSC CPO, SSC CHSL and railways.
Science Quiz for SSC CGL 2016 , SSC CPO, SSC CHSL and Railways_40.1



1.Scientist who is known as father of Botany –
(a) Aristotle
(b) Darwin
(c) Theophrastus
(d) Linneus


Ans – (c)


2.Who is know as father of Biology?
(a) Aristotle
(b) Darwin
(c) Lamark
(d) Purkenja


Ans – (a)


3.The term biology was first coined by –
(a) Aristotle
(b) Darwin
(c) Lamark
(d) Lamark and Treviranus


Ans – (d)


4.Who is known as father of Zoology –
(a) Darwin
(b) Lamark
(c) Aristotle
(d) Theophrastus.


Ans – (c)


5.Who is known as father of medicine?
(a) Aristotle
(b) Theophrastus
(c) Hippocrates
(d) Edward Jenner


Ans – (c)


6.The term biology is derived from the language –
(a) French
(b) Latin
(c) Purthgali
(d) Greek


Ans – (d)


7.The book Historia Plantrum is written by –
(a) Aristotle
(b) Theophrastus
(c) Hipporates
(d) Darwin


Ans – (b)


8.Botany is also known as –
(a) Phytology
(b) Phycology
(c) Pedology
(d) Plantophyta


Ans – (a)


9.Aristotle is not known as –
(a) Father of Biology
(b) Father of Zoology
(c) Founder of Embryology
(d) Father of Botany


Ans – (d)


10.The book Historia animalium is written by –
(a) Aristotle
(b) Darwin
(c) Lamark
(d) Theophrastus


Ans – (a)